-
Ο Κολόμβος διέθετε αριστοκρατικότητα, καλλιέργεια, ευρυμάθεια και εξειδικευμένες γνώσεις ναυσιπλοΐας, αστρονομίας, φιλοσοφίας και γνώριζε αρκετές γλώσσες. πράγμα αδύνατον για τον γιο ενός φτωχού υφαντή, αλλά σύνηθες για κάποιον γόνο καλής οικογενείας στον ναυτικό νησί της Χίου.
-
Ακολούθως, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για έναν υφαντή κατώτερης κοινωνικής τάξης να βρεθεί σε βασιλικούς κύκλους και να έχει τη δυνατότητα να τον ακροασθεί η βασίλισσα της Ισπανίας, πόσω μάλλον να του εμπιστευτεί μια τόσο σημαντική αποστολή για το γόητρο του ισπανικού θρόνου.
-
Ο Κολόμβος ήταν κοκκινομάλλης με λευκή επιδερμίδα, ευγενικό και αριστοκρατικό παρουσιαστικό και μπλε μάτια (πράγμα που ταίριαζε με τη μόδα της εποχής) όμως αυτά τα χαρακτηριστικά απαντώνται και στη Χίο επίσης.
-
Γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1451 όμως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα πουθενά στοιχεία για την καταγωγή του.
-
Αναφερόταν πολλές φορές στον εαυτό του ως «ο Κολόμβος της Κόκκινης Γης» (Columbus de Terra Rubra) πράγμα που μας παραπέμπει στο κόκκινο χώμα που απαντάται χαρακτηριστικά στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια, όπου ευδοκιμεί εδώ και αιώνες ο σχίνος που παράγει τη μοναδική μαστίχα.
-
Ο Κολόμβος γνώριζε άριστα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
-
Ενώ άφησε πολλά ημερολόγια και συγγράμματα, δεν άφησε τίποτα γραπτό στα Ιταλικά! Ακόμα και η αλληλογραφία του με τον ισπανικό θρόνο ήταν στα ισπανικά ή τα λατινικά.
-
Στα περιθώρια των ημερολογίων του οι σημειώσεις του ήταν στα ελληνικά! Μάλιστα ναυτικό ημερολόγιο του και στην αλληλογραφία του, σημείωνε πάντα τις σελίδες που έγραφε με το γράμμα Χ.
-
Όταν έγραφε τη λέξη «Χίος» την έγραφε με ελληνικό Χ και όχι με Ch στα λατινικά.
-
Στο αγαπημένο του βιβλίο Imago Mundi, ο Κολόμβος είχε κρατήσει σημειώσεις στα περιθώρια του βιβλίου στα Ελληνικά.
-
Οι μετρήσεις των αποστάσεων τις οποίες σημείωνε και υπολόγιζε ήταν σε ελληνικές λη υπογραφή του Κολόμβου
εύγες.
-
Η ίδια του η υπογραφή είναι Ελληνο-Λατινική (Χρο-Ferens) όπου Ferens είναι η λατινική εκδοχή του ελληνικού «Φέρων».
-
Ο γιος του λέει ότι ο πατέρας του ήταν περήφανος για το όνομα Χριστόφορος και πίστευε ότι θα φέρει τον Χριστό στους αλλόθρησκους της Νέας Γης. Εξ ου και υπέγραφε «Χρο-Ferens», τον Χριστό Φέρων.
-
Ονόμασε το ακρωτήρι Μαισι στην Κούβα με τα ελληνικά γράμματα Α και Ω που συμβολίζει το Θεό ως τη Αρχή και το τέλος του Σύμπαντος Κόσμου.
-
Ο Κολόμβος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Χίο. Το σπίτι του βρίσκεται στο Πυργί κοντά στην κεντρική πλατεία.
-
Το όνομα Κολόμβος είναι σκαλισμένο στην πέτρα πάνω από το κατώφλι κάποιων σπιτιών στο Πυργί και στις κοντινές περιοχές.
-
Το επίθετο Κολόμβος είναι ένα οικογενειακό όνομα που το φέρουν αρκετοί Χιώτες.
-
Κάποιος ιερέας από το Πυργί με το επίθετο Κολόμβος, βεβαιώνει ότι το επίθετό του έχει τις ρίζες του στην αρχή της Γενουατικής Περιόδου όπου έγιναν πολλοί μεικτοί γάμοι μεταξύ Ελλήνων και Γενοβέζων.
-
Είχε τραπεζικές συναλλαγές με την Τράπεζα του Άγίου Γεωργίου στη Γένοβα την οποία χρησιμοποιούσε και η Μαόνα της Χίου.
-
Μεγάλο μέρος του πληρώματός του απαρτιζόταν από Χιώτες ναυτικούς, που από τότε ήταν γνωστοί θαλασσοπόροι και κυβερνήτες στόλων.
-
Για τον ίδιο λόγο είχε προμηθευθεί ναυτικούς χάρτες από τους ντόπιους εξαιρετικά έμπειρους καπετάνιους.
-
Είχε δηλώσει στα γραπτά του ότι δεν ήταν ο μόνος ναύαρχος στην οικογένεια του και ότι οι πρόγονοί του είχαν πάντα ακολουθήσει τη θάλασσα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της καταγωγής του από οικογένεια εμπόρων και κατασκευαστών υφασμάτων.
-
Ο γιος του και βιογράφος του Φερδινάνδος, δηλώνει κατηγορηματικά στο βιβλίο του ότι δεν κατόρθωσε να εντοπίσει πουθενά συγγενείς του πατέρα του στη Γένοβα παρά την εξονυχιστική έρευνα όλων των κοινωνικών τάξεων και των αρχείων της εποχής.
-
Ο Κολόμβος, μαθαίνουμε από τον Ντε λας Κάσας, είχε έναν εξάδελφο μέλος της οικογένειας των Παλαιολόγων τον Γεώργιο Δυσίπατο Παλαιολόγο, ο οποίος ήταν γνωστός ως Κολόμβος ο νεότερος με τον οποίο συνυπηρέτησαν στο Γαλλικό Ναυτικό μετά την πτώση της Πόλης.
-
Ο εξάδελφος αυτός έγινε αργότερα γνωστός ως ο Γεώργιος ο Έλληνας (George le Grec).
Γιατί δεν παραδεχόταν ότι ήταν Έλληνας τότε;