Σπάνια νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γαλλία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σπάνια νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γαλλία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΙΣΤΟΡΙΑ
20 Απριλίου 2013 21:31:00

Ομάδα αρχαιολόγων αποκάλυψε πρόσφατα μια εξαιρετικά διατηρημένη νεκρόπολη που χρονολογείται μεταξύ 4ου – 3ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή Buchères, στην βόρειο-κεντρική Γαλλία.
 

Η ομάδα ανακάλυψε δεκαπέντε εντυπωσιακά επιτύμβια περιβλήματα, σε σχήματα τετράγωνα, κυκλικά και πετάλου που χρονολογούνται από την προ-Κελτική Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Πολεμιστές La Tene

Δύο ταφικά σύνολα ανήκουν στην πρώιμη ευρωπαϊκή Εποχή του Σιδήρου, σε μια περίοδο γνωστή ως La Tene (Λα Τεν, 5ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.). Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της Ελβετίας, La Tene, το οποίο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Νεσατέλ. Ο πολιτισμός La Tene αποτελεί μέρος του ευρύτερου Κελτικού πολιτισμού και ακολουθεί, χρονολογικά, τον υλικό πολιτισμό του Χάλστατ.

Από τους 14 τάφους που ανασκάφηκαν μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πέντε που περιέχουν πολεμιστές. Οι άνδρες είναι οπλισμένοι με σπαθί σε θήκη και δόρυ ενώ δύο από αυτούς φέρουν ασπίδες κατασκευασμένες από ξύλο και δέρμα (οι οποίες έχουν σαπίσει αρκετά, έχουν απομείνει μόνο η άκρη του σιδήρου και η κεντρική σπονδυλική στήλη).

Στις ταφές που περιείχαν γυναίκες, αυτές ήταν διακοσμημένες με περιδέραια και χάλκινα βραχιόλια που υποδεικνύει τον σαφή διαχωρισμό των δύο φύλων στις ταφικές πρακτικές. Και τα δύο φύλα φέρουν μια μεγάλη καρφίτσα στο στήθος από σίδηρο ή χαλκό, μερικές φορές διακοσμημένο με κοράλλια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν βρέθηκαν παιδιά σε κανέναν από αυτούς τους τάφους.

Ένα εξαιρετικό συγκρότημα

Αυτό το εξαιρετικό ταφικό συγκρότημα είναι ένα πολύ σπάνιο εύρημα για την περιοχή και διαφέρει από τα λίγα υπόλοιπα που βρέθηκαν στην περιοχή. Για παράδειγμα, σε απόσταση λιγότερη του 1 χλμ. από τη νεκρόπολη Buchères του 4ου-3ου αιώνα π.Χ. οι νεκροί θάβονταν σε υπόγεια σιλό. Λίγο βορειότερα, στη Μάρνη, οι τάφοι αυτής της περιόδου δεν περιελάμβαναν πιάτα, δοχεία αποθήκευσης ή κρέας που συνόδευαν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.

Πηγή: Pasthorizonspr.com


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: