«Ψάχνονται» για νέα Ίμια οι Τούρκοι – Νέες παράνομες NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκικά πλοία πλέουν ανοιχτά του Καστελόριζου
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 23 Ιουνίου έχει εγκρίνει τις αιτήσεις από την κοινοπραξία των μεγάλων εταιρειών ExxonMobil και ΕΛΠΕ, για έρευνα ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ για την Energean Oil & Gas στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο συνεχίζει και διατηρεί την ένταση η τουρκική πολεμική αεροπορία σε διάφορα σημεία στο Αιγαίο, μετά και την υπέρπτηση σε Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγους, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί .
Αυτό όμως που είναι το αγαπημένο τους είναι φυσικά το Καστελόριζο το οποίο εδώ και 40 χρόνια αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο τους για την ανακήρυξη ΑΟΖ μέσα στο Αιγαίο, ενώ διασυνδέει της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Προχθές οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX 815/17 περιοχής νότια του Καστελόριζου, κάτι που φυσικά είναι παράτυπο και παράνομο.
Στην περιοχή έχουν μεταβεί τουρκικά πολεμικά πλοία για την υλοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά 20 μίλια νότια του Καστελόριζου, με σαφή πρόθεση να αμφισβητηθεί με «νόμιμα » κατά τους Τούρκους μέσα στην διεθνή κοινότητα, ολόκληρες περιοχές στο Αιγαίο.
Το ελληνικό επιτελείο, ως είθισται, εξέδωσε και αυτό την δική του Navtex «επικαλύπτοντας» την τουρκική ενώ σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι οι τουρκικές αρχές προβαίνουν σε παράνομες πράξεις.
Η Τουρκία φυσικά δεν πτοήθηκε και εξέδωσε νέες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.
Πηγές του ελληνικού και τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για σχέδιο πρόκλησης «επεισοδίου» από την τουρκική πλευρά εναντίον της Ελλάδος για την ανεύρεση αφορμής …δημιουργίας διεθνούς ζητήματος όπως έγινε στα Ίμια το 1996.
Μπαίνει στο παιχνίδι η Αίγυπτος
Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος απέστειλε αντιπροσωπεία της στην Κύπρο υλοποιώντας τριήμερη επίσκεψη, κατά την οποία υπογράφηκε στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, η επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Πρόκειται επί της ουσίας για ανανέωση της υπάρχουσας συμφωνίας για συνεργασία και σε αυτό τον τομέα, καθως ο άξονας που έχει φτιαχτεί μεταξύ Καΐρου, Λευκωσίς και Αθήνας εστιάζει και σε άλλα ζητήματα.
Κύπρος –Ελλάδα –Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδικά μετά την έναρξη εργασιών έρευνας υδρογονανθράκων και την ανεύρεση κοιτασμάτων τεραστίων διαστάσεων.
Από αυτή την διαδικασία η Τουρκία είναι η μόνη που αποκλείεται διότι απλά δεν διαθέτει θαλάσσια ερείσματα και περιοχές που να διαθέτουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Για αυτό επειδή το ζήτημα της ενέργειας είναι το κορυφαίο σήμερα για το μέλλον μιας χώρας , η Άγκυρα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει δυναμικά τα κοιτάσματα ….χωρίς καμία διεθνή νομιμοποίηση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.
Η Τουρκία έχει στόχο να μην επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών στην Κύπρο και αλλά και στην Κρήτη διότι μέχρι εκεί φτάνουν οι απίστευτες διεκδικήσεις τους, παρουσιάζοντας την γνωστή θεωρία τους για την μεσογειακή ΑΟΖ.
Η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο από ανησυχητικά γιατί η κλιμάκωσή τους αποσκοπεί σε δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί νησιών μας.
Δημοσιεύματα φέρουν τους Τούρκους να στοχεύουν ειδικά σε Καστελόριζο, αλλά και σε άλλα νησιά .