Εδώ και μεγάλο διάστημα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το χοιρινό κρέας το οποίο εκατομμύρια πολίτες καταναλώνουν, και προσπαθούν με διάφορα μέτρα να το εξοβελίσουν από την τις συνήθειες των πολιτών της ηπείρου μας, λόγω του μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων μεταναστών.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Μαρτίου διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία έβγαζαν από τα μενού τους τα χοιρινά λουκάνικα, με αφορμή τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών στην χώρα τους.
Ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων εξέφρασε επίσημα την «έντονη ανησυχία» του για το γεγονός ότι τα σχολεία της χώρας «αποβάλλουν» από τα μενού τους το χοιρινό κρέας εξαιτίας της… «πολιτισμικής ευαισθησίας».
Μιλώντας πριν μερικούς μήνες ο υπουργός Κρίστιαν Σμιτ τόνισε πως το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλές θρησκείες, που επιτρέπουν στους πιστούς της να καταναλώνουν μόνο χαλάλ ή κοσέρ, «δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να στερηθούν τα αγαπημένα τους πιάτα».
«Ανησυχώ επειδή τα δημόσια σχολεία και πολλές καντίνες βγάζουν από τα μενού τους το χοιρινό», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να λύσουμε τις πολιτισμικές διαφορές στο φαγητό με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», δήλωνε ο ίδιος.
Το ζήτημα της «εξαφάνισης» του χοιρινού κρέατος από σχολεία και πολλά καταστήματα στη Γερμανία είναι ένα «καυτό» θέμα συζήτησης στην χώρα το τελευταίο διάστημα, το οποίο συνδέεται με την άνοδο του αριθμού των μουσουλμάνων, ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης.
Το χοιρινό έχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στη γερμανική και ευρωπαϊκή κουζίνα, ενώ η εκτροφή γουρουνιών και η κατανάλωση του κρέατος αυτού, είναι σημαντικά κομμάτια της γερμανικής οικονομίας.
«Αν θέλουμε να σεβαστούμε τις πολιτισμικές ευαισθησίες στην κοινωνία μας, τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στο μενού μας το χοιρινό», τόνισε στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να τρώει ό,τι θέλει».
Την ίδια στιγμή το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή φαγητών, όπως ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ.
Το ερώτημα είναι γιατί τώρα και γιατί σε αυτά τα είδη ;
Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν «κάποιοι» στην ΕΕ αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες σε εκατομμύρια Ευρωπαίους ;
Γιατί τόση σπουδή να εναρμονιστούν οι διατροφικές συνήθεις των Ευρωπαίων και των μουσουλμάνων;
Το σχέδιο είναι μεγάλο και πολύ βαθύ και αφορά την εθνοτική αλλοίωση της Ευρώπης από το Ισλάμ μαζί με την εκδίωξη του χριστιανισμού …η συνέχεια είναι γνωστή.
Υπό… διωγμό από το πιάτο των Ευρωπαίων ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ – Επιβεβαιώνει η Bild!
Τo Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των «βρώμικων» φαγητών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ είναι αγαπημένες διατροφικές συνήθειες όχι μόνο των Ευρωπαίων- καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια κυρίως τουρκικά- αλλά και των μεταναστών.
Αλλά υπάρχει και ο οικονομικός αντίκτυπος: καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ,το 80% παράγονται στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.
Το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντόνερ.
Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.
Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.
Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά κρατάει αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.
Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Eυρωπαική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018