Με τίτλο «Μια αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, μια ναυτική βάση στο Τρίκωμο» τ/κ εφημερίδα αποκάλυψε πως η Τουρκία «πάτησε το κουμπί» για την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο ψευδοκράτος, λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μαζί με το πάτημα του κουμπιού για την εξόρυξη πετρελαίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε «πολεμικό συμβούλιο» με την συμμετοχή του «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, του Τούρκου ΥΠΕΞ, του νέου ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ και πλήθος συμβούλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε επίσκεψη στο αεροδρόμιο Λευκονίκου και στο Τρίκωμο.
«Ως εκ τούτου, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται το ζήτημα της κατασκευής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο».
Η ίδια αντιπροσωπεία είχε και συναντήσεις με αξιωματούχους που δεν αναφέρονται.
Οι εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν έκθεση και τα έργα και για τις δύο βάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, προστίθεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Σημειώνεται ότι ο κ. Οζερσάι είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ αλλά και τον νέο ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ.
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».
Η βάση θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου, θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέψει την κατοχή θαλάσσιων ενεργειακών πεδίων και θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο. Συνιστάται να δημιουργηθεί η προτεινόμενη ναυτική βάση ως ανεξάρτητη εγκατάσταση, παρόμοια με τη βρετανική βάση στην περιοχή.
«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για τον έλεγχο των ενεργειακών πεδίων της Ανατολικής Μεσογείου. Συνάπτει συμφωνίες με όλες τις χώρες εκτός από την Τουρκία, συγκεκριμένα με το Ισραήλ, προκειμένου να περιοριστεί η ναυτική αρχή της Άγκυρας.
Οι παίκτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων της, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική, διότι αποτελεί βασική διαδρομή στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή κυκλοφορία. Η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει ισχυρή στάση κατά των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορες ενεργειακές πλατφόρμες και έχει ετοιμάσει ένα προληπτικό σχέδιο.Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, και ξεχωρίζει με την παρουσία του στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.
Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ετοιμάσει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή της, εν όψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτή τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.
Τουρκική βάση, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Βόρειας Κύπρου
Μια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Βόρειας Κύπρου και θα δείξει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα στέκεται δίπλα στο νησί. Η ναυτική βάση θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η βάση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές προφυλάξεις κατά της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των συμφωνιών που απορρίπτει και των επιδοτήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο.
Αεροπορική βάση στα κατεχόμενα
Η Τουρκία έχει ήδη την αεροπορική βάση στο Geçitkale (Λευκόνικο) στη Βόρεια Κύπρο. Η βάση φιλοξενούσε παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βάση θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να ξανανοίξει, αλλά, για να συμβεί αυτό, τα καλώδια υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να μετακινηθούν υπόγεια.
Παρόλο που το ζήτημα ήταν μία φορά στην ημερήσια διάταξη, δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα. Εάν η γραμμή υψηλής τάσης μετακινηθεί υπόγεια, δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο για την προσγείωση αεροσκαφών στη βάση, οπότε το Geçitkale θα γίνει ένας πολύ πιθανός υποψήφιος για την αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο.
Άμεση αντίδραση
Μια τουρκική βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση. Μια ναυτική βάση της Τουρκίας θα επέτρεπε, επίσης, στην περιοχή να γίνει πιο ειρηνική, καθώς θα μείωνε τις προσπάθειες άλλων φορέων για να προκαλέσουν αναταραχές.
Δεύτερο συνοδευτικό πλοίο του «Πορθητή» πλέει προς Κύπρο
Το τουρκικό πλοίο MTA Oruc Reis που σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Ντάιαλογκ πρόκειται να έρθει στην Κύπρο, ολοκλήρωσε τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και έφθασε χθες στον Βόσπορο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας που ονομάζεται Φατίχ (Fatih=Πορθητής) βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στην Αττάλεια. Και τα δύο πλοία αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του μήνα και να ξεκινήσουν τις εξερευνήσεις και τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, σύμφωνα με την Ντάιαλογκ.
Δυο τουρκικές βάσεις στην Κύπρο: Μια αεροπορική στο Λευκόνοικο και μια ναυτική στο Τρίκωμο!