Το μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, στο οποίο θέλει να «πατήσει» ο Ερντογάν για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο είναι, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκλητικό και αντιπαραγωγικό.Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παίρνουν θέση για την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, υπενθυμίζεται, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πάρει θέση και για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο.
Αυτή τη φορά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, τονίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάνον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Στην απάντησή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «θαλάσσιες διενέξεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας «αντιπαραγωγικές και προκλητικές». Κάνει λόγο επίσης για «αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων» και ζητά αυτοσυγκράτηση (!) και από τις δυο πλευρές και να κάνουν «προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».
Όλη η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.
Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.
Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», αναφέρεται στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: hellasjournal.com