Οι τεχνικοί του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ανοίγουν τη συσκευασία με την ένδειξη «Fragile» (Εύθραυστο) με προσοχή και φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους. Απομακρύνουν σιγά σιγά και χωρίς βιασύνη μία σειρά προστατευτικών φελιζόλ που είναι σημαδεμένα στα αριστερά τους με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Το καθένα είναι «κομμένο» με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με το ανάγλυφο της προτομής και μετά θα πρέπει να μπουν στην ίδια θέση για την επιστροφή της. Σταδιακά αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Θεμιστοκλή και η προτομή, με ένα ειδικό, χειροκίνητο, ανυψωτικό μηχάνημα, βρίσκει τη θέση της στην προθήκη του μουσείου για την επετειακή έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Oρια του Μύθου και της Ιστορίας».
Μπορεί να μην έφτασε στην Αθήνα με τιμές στρατηγού, λόγω κορωνοϊού, αλλά στο βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο blog του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την αποκάλυψη της προτομής φαίνεται πως η αγωνία αναμειγνύεται με τη συγκίνηση.
Η όλη διαδικασία βέβαια και το σύνηθες πρωτόκολλο για τη συνοδεία αρχαιοτήτων που ταξιδεύουν ως δάνεια σε άλλα μουσεία υποτάχθηκε στους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ετσι, ενώ ο Θεμιστοκλής έφτασε στην Αθήνα με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων και των κανονισμών δεν συνοδεύτηκε από αρχαιολόγους του ιταλικού Μουσείου της Οστιας, όπως συνηθίζεται. Λόγω κορωνοϊού, η τοποθέτηση της προτομής έγινε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με την Ιταλία και τους Ιταλούς αρχαιολόγους.
Ο κορωνοϊός όμως δεν άλλαξε μόνο τις συνθήκες μεταφοράς της προτομής αλλά και το πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει… χθες. Η 29η Σεπτεμβρίου θεωρείται η μέρα που ολοκληρώθηκε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά λόγω των συνθηκών και του περιορισμού στις συγκεντρώσεις ατόμων σε εσωτερικό χώρο αναβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η έκθεση θα ανοίξει σε λίγες μέρες χωρίς μεγάλα (ή μικρά) εγκαίνια. Στην έκθεση, και στο μουσείο γενικότερα, ισχύει η συγκέντρωση έως εννέα άτομα στον χώρο και άρα οι επισκέπτες θα περιηγηθούν με αυστηρώς ελεγχόμενη ροή. Εκτός από τον μεγάλο στρατηγό, οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν ακόμη 100 εκθέματα και προβολές που θα παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα από τη Μάχη του Μαραθώνα μέχρι και τις Πλαταιές. Ανάμεσά τους θα είναι και τα βέλη των Θερμοπυλών που βρέθηκαν στον Λόφο Κολωνού και έχουν συντηρηθεί από τα εργαστήρια του ΕΑΜ. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και την περίφημη χάλκινη κορινθιακή περικεφαλαία του Μιλτιάδη, αφιερωμένη στον Δία, από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η έκθεση του ΕΑΜ εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.