Κάτι έμαθε ο Πούτιν και εγκαταλείπει τον «σουλτάνο» – Αποχώρησαν οι Ρώσοι από το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού

Κάτι έμαθε ο Πούτιν και εγκαταλείπει τον «σουλτάνο» – Αποχώρησαν οι Ρώσοι από το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού  Σε τριπλό χτύπημα εξελίσσεται η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά στην Αθήνα κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις γιατί ακόμα αρκεοτί μιλάνε για “διπλωματία των σεισμών” ενώ η χαρά του Κ.Μητσοτάκη “κόπηκε” καθώς σε απάντηση η Άγκυρα μόλις χθες το απόγευμα παρέτεινε τη παράνομη «ερευνητική» δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου Οruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως τις 14 Νοεμβρίου.

Έτσι μετά τον σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που συντάραξε τη Σμύρνη , στον οποίο τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, την νέα υποχώρηση της τουρκική λίρας (αν και αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να αρκεί καθώς ο Ερντογάν έχει δείξει ότι οι ενέσεις ρευστότητας από το Κατάρ και εσχάτως από το Αζερμπαϊτζάν καταφέρνει να συγκρατήσει τις εσωτερικές απώλειες) σήμερα ανακοινώθηκε ότι ρωσική εταιρία έχει αποχωρήσει από τα σχέδια να κτίσει τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό ενέργειας ως επακόλουθο των εντάσεων που προέκυψαν μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για θέματα που περιλαμβάνουν και τις συγκρούσεις στην Λιβύη, την Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ η Ίντερ Ράο, μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας, απoχώρησε από το σχέδιο έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 26η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Κερίμ Ουλκέρ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει οικονομική συνεργασία τα πρόσφατα χρόνια, περιλαμβανόμενης και της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ενέργειας του Άκκουγιού στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμφωνία ορόσημο για το κτίσιμο εργοστασίου δυναμικής 4800 mεγκαβατ υπογράφτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2010, αλλά φαίνεται πως τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς οι δύο ηγέτες βρίσκονται ενώπιον διαφορών για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Η Ίντερ Ράο, μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας, απoχώρησε από το σχέδιο έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 26η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Κερίμ Ουλκέρ.

Η κίνηση αυτή, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea, ήλθε έπειτα από την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας προς υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στην σύγκρουσή του με την Αρμενία για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς παραδοσιακά αυτή θεωρείται υπό ρωσική επιρροή.

Παρόλο που διατηρείται μια χρηματοδότηση στο 1% στο Άκκουγιού, ο Ουλκέρ είπε πως η απόφαση προήλθε από τις πολιτικές σχέσεις του προεδρου της Ίντερ Ράο, Ιγκόρ Σέτσιν, οποίος είναι εκ των πραγμάτων βοηθός του Πούτιν.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ίντερ Ράο, η οποία βρίσκεται υπο την διοίκηση του Ιγκόρ Σέτσιν, γνωστού ως του δεύτερου ισχυρότερου ονόματος στην Ρωσία, έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Πυρηνικού Σταθμού Ενέργειας του Άκκουγιού. Ειδικά αμέσως μετά την υποστήριξη από την Τουρκία προς το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», έγραψε ο Ουλκέρ.

Πτώση της λίρας

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο νέο ιστορικό ναδίρ των 8,3211 ανά δολάριο και σήμερα κινείται πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα, στα 8,3177 ανά δολάριο. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες της τάξης του 39%, με τους αναλυτές μάλιστα να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει.

Σε σημερινό σημείωμά της προς τους επενδυτές η Commerzbank βλέπει την ισοτιμία να σπάει και το φράγμα των 9 λιρών ανά δολάριο έως τα τέλη του έτους. Χθες ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, τονίζοντας ότι έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος.

Διαβεβαίωσε δε πως «ο,τι είναι αναγκαίο να γίνει, θα γίνει τόσο σε όρους διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και σε όρους σταθερότητας τιμών. Αυτό είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι χάρη στην συνετή της στάση η κεντρική τράπεζα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: