Επιστήμονες βρήκαν έναν νέο υποψήφιο για «ασθενή μηδέν» στην επιδημία που προκάλεσε τον «Μαύρο Θάνατο» (μαύρη πανώλη).
Ένας άνδρας που πέθανε πάνω από 5.000 χρόνια πριν στη Λετονία είχε μολυνθεί με το παλαιότερο γνωστό στέλεχος της ασθένειας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
«Μέχρι τώρα αυτό είναι το αρχαιότερο γνωστό ταυτοποιημένο θύμα που έχουμε» είπε ο Μπεν Κράουζε- Καϊόρα του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία σχετικά με τα 5.300 ετών απομεινάρια.
Ο άνδρας ετάφη μαζί με τρεις άλλους σε χώρο ταφής της Νεολιθικής Περιόδου στη Λετονία, δίπλα στον ποταμό Σαλάκ, που εκβάλλει στη Βαλτική.
Οι επιστήμονες έκαναν αλληλούχιση σε DNA από τα οστά και τα δόντια των τριών νεκρών και τεστ για βακτήρια και ιούς. Όπως διαπίστωσαν ένας άνδρας 20-30 ετών – ένας τροφοσυλλέκτης- είχε μολυνθεί με αρχαίο στέλεχος της πανούκλας, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis.
«Πιθανότατα δαγκώθηκε από ένα τρωκτικό, κόλλησε την αρχική μόλυνση της Yersinia pestis και πέθανε μερικές ημέρες αργότερα από σηψαιμικό σοκ» είπε ο Κράουζε- Κιόρα.
Οι ερευνητές θεωρούν πως το βακτήριο μπορεί να περνούσε σποραδικά από τα ζώα στους ανθρώπους χωρίς να προκαλεί μεγάλα ξεσπάσματα.
Στο πέρασμα του χρόνου προσαρμόστηκε στο να μολύνει ανθρώπους, εξελισσόμενο στη μορφή που είναι γνωστή ως βουβωνική πανώλη, η οποία σάρωσε την Ευρώπη, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους.
Η ιδέα πως τα πρώιμα στελέχη εξαπλώνονταν αργά θέτει υπό αμφισβήτηση πολλές θεωρίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ευρώπη και την Ασία. Επίσης, προκαλεί αμφιβολίες για τη θεωρία πως η ασθένεια προκάλεσε μεγάλες πτώσεις πληθυσμού στη δυτική Ευρώπη στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου.