Καμπανάκι κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι έφηβοι εξηγώντας, γιατί τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία επώασης του ιού.
“Ο ιός βρίσκει σοβαρά προβλήματα στις μεγάλες ηλικίες. Δεν μπορεί πια να ξεπεράσει εύκολα τον εμβολιασμό και την προφύλαξη και πλέον γενετικά προσπαθεί να μολύνει νεότερους ανθρώπους, γιατί οι νέοι είναι ανεμβολίαστοι και γιατί είναι οι πιο κινητικοί. Ο ιός έχει πολύ μεγάλη λοιμογόνο δράση, 50%-70% μεγαλύτερη από το Α στέλεχος που ήταν της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ήδη είχε 50% μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση από της Κίνας.
Αυτό σημαίνει ότι ένας που έχει μολυνθεί από το Δέλτα στέλεχος μολύνει 9 και οι 9 μολύνουν 81. Είναι εκθετικότατη η μόλυνση. Σκεφτείτε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αν υπάρχει ένας μαθητής ή φοιτητής μέσα στις τάξεις με κορωνοϊό, αυτό θα περάσει ταχύτατα στους υπόλοιπους. Τα σχολεία μπορεί να είναι εστία επώασης του ιού. Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά”, επισήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, πρέπει οπωσδήποτε η Ελλάδα να προχωρήσει στον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων, είτε από την ηλικία των 12 είτε των 15 ετών, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες και πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιαστούν ταχύτατα.
“Η πολιτεία πρέπει σοβαρά να σκεφτεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομάδων που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες πολιτών”, υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης.
Τέλος, επισήμανε ότι η απόφαση να βγάλουμε τη μάσκα είναι πρόωρη, τονίζοντας ότι “πρέπει να την επαναφέρουμε πιο πυκνά στις δραστηριότητες μας”.