Κλειδώνει η συμφωνία «μαμούθ» με τη Γαλλία – Αγοράζουμε 3 φρεγάτες Belharra και 3 κορβέτες Gowind

Κλειδώνει η συμφωνία «μαμούθ» με τη Γαλλία – Αγοράζουμε 3 φρεγάτες Belharra και 3 κορβέτες Gowind  Mια σημαντική συμφωνία πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό,

Κλειδώνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας με την αγορά 6 γαλλικών πλοίων.

Το αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο θα «κλειδώσει» τη πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1), καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Τι έχουν οι νέες φρεγάτες

  1. οπλικά συστήματα ( πύραυλοι exoset 3 κλπ)
  2. αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ
  3. κόστος 5 δισ. ευρώ

Τα χρήματα θα αποπληρωθούν τμηματικά σε βάθος χρόνου, ενώ η παράδοση των πλοίων θα γίνει μέχρι το 2025.

Οι Αμερικανοί έξω από αυτό;

Φαίνεται ότι έχουν δώσει το «πράσινο» φως για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία με τη Γαλλία.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS, για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών.

Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν… ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Είναι πλέον γνωστό ότι με αυτό τον τρόπο επικαιροποιείται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επιπρόσθετα αυτή η κίνηση περνά τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε άλλο επίπεδο, τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο προδιαγραφών.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: