Όπως αναφέρει την Παρασκευή το Nature.com, η φωτιά στο λιθανθρακοφόρο πεδίο του Ουρούμκι είχε εξαπλωθεί σε μια έκταση 923 στρεμμάτων και σε βάθος περίπου 100 μέτρων.
Σύμφωνα με την έκθεση του κινεζικού Γραφείου Αντιμετώπισης Πυρκαγιών Λιθανθρακοφόρων Πεδίων, για την κατάσβεση της φωτιάς διοχετεύτηκε μέσα σε γεωτρήσεις νερό και λάσπη, προκειμένου να μειώσουν τη θερμοκρασία του υπεδάφους. Η επιφάνεια του εδάφους καλύφθηκε στη συνέχεια με αδιαπέραστο υλικό ώστε να διακοπεί η τροφοδοσία της πυρκαγιάς με οξυγόνο.
Αν και παρόμοιες πυρκαγιές φαίνεται ότι μπορούν να ξεκινήσουν αυθόρμητα, από τη θερμότητα χημικών αντιδράσεων στο υπέδαφος, οι περισσότερες υπόγειες φωτιές ξεκινούν κοντά στις στοές ορυχείων, οι οποίες μεταφέρουν οξυγόνο σε μεγάλο βάθος.
Η φωτιά ξεκινά τις περισσότερες φορές από τους ανθρακωρύχους, που μπορεί να καπνίζουν ή να μαγειρείουν κοντά στο λιθάνθρακα, εξηγεί η Κλαούντια Κούνζερ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Το 2004, μια παρόμοια πυρκαγιά στο Ουρούμκι κατασβέστηκε έπειτα από 130 χρόνια δραστηριότητας. Αρκετές ακόμα υπόγειες φωτιές σιγοκαίνε στην Ινδία, ορισμένες από το 1916.
Το 1984, η πόλη Σεντράλια της Πενσιλβάνια χρειάστηκε να εκκενωθεί σχεδόν πλήρως εξαιτίας μιας πυρκαγιάς στο υπέδαφος που είχε ξεκινήσει 22 χρόνια νωρίτερα, όταν οι αρχές έβαλαν φωτιά σε μια χωματερή πάνω σε εγκαταλειμμένο ορυχείο.
Το ρεκόρ ανήκει μάλλον το Φλεγόμενο Όρος στη Νέα Νότιο Ουαλία της Αυστραλίας, όπου μια φλέβα λιθάνθρακα σιγοκαίει εδώ και 6.000 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ
Για την προσπάθεια μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΟΧΙΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΦΕΛΙΜ