Ο μικρότερος σε διάρκεια πόλεμος της ιστορίας | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο μικρότερος σε διάρκεια πόλεμος της ιστορίας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΙΣΤΟΡΙΑ
10 Ιανουαρίου 2012 19:52:00

Ο Αγγλο-Ζανζιβαρινός Πόλεμος ήταν πόλεμος μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ζανζιβάρης στις 27 Αυγούστου 1896. Η σύρραξη κράτησε περίπου 38 λεπτά και είναι ο μικρότερος σε διάρκεια πόλεμος της ιστορίας. Η άμεση αιτία του πολέμου ήταν ο θάνατος του φιλοβρετανού Σουλτάνου Χαμάντ μπιν Θουγουαΐνι στις 25 Αυγούστου 1896 και η επακόλουθη διαδοχή του από τον Χαλίντ μπιν Μπαργκάς. Οι Βρετανικές αρχές προτιμούσαν ον Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ, ο οποίος ήταν πιο ευνοϊκός ως προς τα βρετανικά συμφέροντα. Σύμφωνα με μία συνθήκη που υπογράφηκε το 1886, μία προϋπόθεση για να γίνει κάποιος σουλτάνος ήταν να πάρει την έγκριση του Βρετανού πρόξενου, και ο Χαλίντ δεν την πληρούσε. Οι Βρετανοί το θεώρησαν casus belli και έστειλαν τελεσίγραφο στον Χαλίντ απαιτώντας να διατάξει τις δυνάμεις του να εγκαταλείψουν το παλάτι. Ως απάντηση ο Χαλίντ επιστράτευσε την φρουρά του παλατιού του και οχυρώθηκε σε αυτό.
Το τελεσίγραφο έληξε στις 09:00 Ώρα Ανατολικής Αφρικής (EAT) στις 27 Αυγούστου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι Βρετανοί είχαν συγκεντρώσει τρία καταδρομικά, δύο κανονιοφόρους, 150 πεζοναύτες και ναύτες και 900 Ζανζιβαρινούς στην περιοχή του λιμανιού. Η δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού ήταν υπό τις διαταγές του υποναυάρχου Χάρι Ρόσον (Harry Rawson) ενώ οι Ζανζιβαρινοί υπό τις διαταγές του ταξίαρχου Λόιντ Μάθιους (Lloyd Mathews) του ζανζιβαρινού στρατού. Στο παλάτι βρίσκονταν περίπου 2.800 Ζανζιβαρινοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν επιστρατευτεί από τον τοπικό πληθυσμό, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονταν και η φρουρά του παλατιού καθώς και μερικές εκατοντάδες υπηρέτες και σκλάβοι. Οι αμυνόμενοι είχαν στην διάθεσή του μερικά στοιχεία πυροβολικού και πολυβόλα τα οποία είχαν στηθεί μπροστά στο παλάτι στοχεύοντας τα βρετανικά πλοία. Ο βομβαρδισμός που ξεκίνησε στις 9:02 προκάλεσε πυρκαγιά στο παλάτι και έθεσε εκτός μάχης το πυροβολικό των αμυνόμενων. Οι Βρετανοί επίσης βύθισαν το βασιλικό κότερο και δύο μικρότερα σκάφη, ενώ ρίχτηκαν μερικές βολές χωρίς αποτέλεσμα στα φιλοβρετανικά ζανζιβαρινά στρατεύματα καθώς πλησίαζαν το παλάτι. Η σημαία του παλατιού καταρρίφθηκε και τα πυρά σταμάτησαν στις 09:40.
Οι δυνάμεις του Σουλτάνου υπέστησαν περίπου 500 απώλειες, ενώ μόνο ένας Βρετανός ναύτης τραυματίστηκε. Ο Σουλτάνος Χαλίντ έλαβε άσυλο στο γερμανικό προξενείο πριν διαφύγει στην Τανγκανίκα. Η Βρετανοί γρήγορα ενθρόνισαν τον Σουλτάνο Χαμούντ επικεφαλής κυβέρνησης μαριονέτας. Ο πόλεμος οριοθέτησε το τέλος της Ζανζιβάρης ως κυρίαρχο κράτος και την αρχή μιας περιόδου ισχυρής Βρετανικής επιρροής.
ΠΗΓΗ : wikipedia.org
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


One thought on “Ο μικρότερος σε διάρκεια πόλεμος της ιστορίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: