Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις. ευρώ πέτυχε η Ελλάδα το β’ εξάμηνο του 2011

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις. ευρώ πέτυχε η Ελλάδα το β' εξάμηνο του 2011  Ένα ενδιαφέρον άρθρο της οικονομικής αναλύτριας Stephanie Flanders του BBC δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου (http://www.bbc.co.uk) όπου σύμφωνα με την Flanders η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να μεταβάλλεται με την χώρας μας να έχει αποκτήσει σημαντικά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτικών που επιδιώκουν μία οριστική συμφωνία.
Σύμφωνα με την αναλύτρια οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι τρείς. Πρώτα από όλα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται μία μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεύτερο στο κούρεμα θα χρειαστεί να συμμετάσχουν και οι επίσημοι πιστωτές και τρίτο η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή δανείζεται πλέον χρήματα μόνο για την αποπληρωμή του χρέους. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ο τρίτος λόγους που σύμφωνα με την βρετανίδα αναλύτρια η κατάσταση έχει μεταβληθεί.
Όπως αναφέρει η Stephanie Flanders το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον πρώτο εξάμηνο που το έλλειμμα ήταν 5,1 δις ευρώ με μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7,4% και αύξηση των εσόδων κατά 1,4%.  Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το χρέος της.
Φυσικά στο σύνολο του το 2011 έκλεισε με έλλειμμα, όμως σύμφωνα με την βρετανίδα αναλύτρια το γεγονός αυτό αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι κάτι αλλάζει καθότι αυτό σημαίνει ότι το κόστος
αποχώρησης της χώρας από τις διαπραγματεύσεις και η κήρυξη πτώχευσης θα είχε μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνεται δε ότι η προοπτική μεγαλύτερων περικοπών λιτότητας τυγχάνει πιο δύσκολα υπεράσπισης όταν αποσκοπεί μόνο στην πληρωμή τόκων.

ΠΗΓΗ: www.bbc.co.uk , www.defencenet.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: