Nεοτάμη,η νέα ασπαρτάμη;
Μια άλλη επικίνδυνη,κατ’άλλα αθώα γλυκαντική ουσία είναι και η νεοτάμη.
Η νεοτάμη,οπως και η ασπαρτάμη,ανήκουν στην κατηγορία των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών,μη θρεπτικών που δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες.

Ποιος θα θυσίαζε ομως την υγεία του ,για να διατηρήσει το βάρος του;

Η κυκλοφορία της νεοτάμης εγκρίθηκε ως ασφαλής απο την Ευρωπαική επιτροπή το 2009,είναι 7.000 εως 13.000 φορές πιο γλυκιά απο την ζάχαρη και έχει θερμοάντοχη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αναψυκτικά, τσίχλες, σιρόπια και άλλα παρόμοια τρόφιμα.

Για να δούμε λίγο περισσότερα σχετικά με την νεοτάμη.

H νεοτάμη (Ε961),σύμφωνα και με οδηγία της ΕΕ του 2010 ,παρασκευάζεται ύστερα από αντίδραση υπό πίεση υδρο­γόνου της ασπαρτάμης!!!


Άρα είναι το ίδιο ή περισσότερο επικίνδυνη απο την ασπαρτάμη.

Η ασπαρτάμη παρασκευάσθηκε από την εταιρία Monsanto , άρχισε να καταναλώνεται το 1981 και θεωρείται το πιο επικίνδυνο προσθετικό τροφίμων.

Γιατί θεωρείται επικινδυνο;

Όταν η θερμοκρασία του γλυκαντικού είναι μεγαλύτερη από 86 βαθμούς F, το ξυλο-οινόπνευμα της Ασπαρτάμης μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη (το ίδιο κάνει και η Νεοτάμη) και στη συνέχεια σε μυρμηκικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεταβολική οξέωση … Μυρμηκικό οξύ είναι το δηλητήριο που βρίσκεται στο τσίμπημα των ερυθρών μυρμηγκιών. Η τοξική μεθανόλη μιμείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Γιατί χρησιμοποιούν την νεοτάμη,αφού υπάρχει ηδη η ασπαρτάμη;

Στο χώρο των επιχειρήσεων το βασικό είναι το κέρδος,ανεξαρτήτως των επιπτώσεων που δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό και για τις επιχειρήσεις ειναι μια πολυ πιο φθηνή ουσία.

Σύμφωνα με το HolisticMed.com ,η νεοτάμη εκτός του οτι έχει παρόμοια δομή με την Ασπαρτάμη, είναι πολυ πιο τοξική και υπάρχουν ανησυχίες οτι εχει νευροτοξικές επιδράσεις εξαιτίας της φορμαλδεύδης και οχι μόνο.
Το 2002 η Μοnsanto πήρε έγκριση απο την FDA ,διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α για την νεοτάμη,ως ενα μόριο βασισμένο στην ασπαρτάμη ,με μια κρίσιμη όμως διαφορά.
Εκτός απο το ασπαρτικό οξύ και την φαινυλαλανίνη περιέχει και Dimethylbutyl που ανήκει στην λίστα με τα πιο επικίνδυνα χημικά  της EPA,αμερικάνικης εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικές έρευνες για την επικινδυνότητα του ,έγιναν μόνο απο την εταιρία παραγωγής και για 13 μόνο μέρες,χωρίς ποτέ να ερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της εν λόγω ουσίας.

Το καλύτερο είναι  οτι δεν απαιτείται να περιλαμβάνεται στην λίστα με τα συστατικά του κάθε προιόντος,έτσι κανείς δεν θα γνωρίζει και δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την ουσία για τυχόν επιδράσεις της στην υγεία μας!

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: