Η Moody’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κλίμακα «junk» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η Moody’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κλίμακα «junk»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΝΕΑ ΤΑΞΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13 Μαρτίου 2012 23:35:00

Νέο χτύπημα από τον οίκο αξιολόγησης

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά μία βαθμίδα, σε Ba1 από Baa3 προέβη η Moody’s. Η αξιολόγηση της χώρας «περνάει» πλέον στην κλίμακα junk, με αρνητικό outlook.

Η υποβάθμιση έρχεται μετά την έκθεση της 4ης Νοεμβρίου 2011 όπου ο οίκος είχε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, η υποβάθμιση οφείλεται σε δυο λόγους:

1. Η έκθεση του κυπριακού κράτους σε ελληνικά ομόλογα δεν θα επιτρέψει, σύμφωνα με τη Moody’s, στη Λευκωσία την αναχρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών αλλά αποδυναμώνει και τη δημοσιονομική ισχύ του ίδιου του κράτους.

2. Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και την ανάπτυξη από τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα καθώς και από την αβεβαιότητα που πλήττει τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εν συνόλω.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Κύπρος έχει ήδη χάσει μερικώς την πρόσβασή της στις αγορές για χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στη χώρα μας, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα ακόμη και μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI, παραμένει υψηλός.

 

 

«Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Κύπρου»

Αντιδρά το υπουργείο Οικονομικών

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου τη σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από της Moody’s από Ba1 από Baa3.

Το υπουργείο θεωρεί ότι οι αρνητικοί παράμετροι, που ελήφθησαν υπόψη στην αξιολόγηση, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την επιχειρηματολογία του οίκου στην τελευταία του υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου 2011και δεν δικαιολογούν την τωρινή υποβάθμιση.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, ότι ο οίκος Moody’s, αναγνωρίζει τη σημασία των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν και μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι αρχικά ανέμενε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο.

Σημειώνει τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές που διαφαίνονται από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι αυτοί οι λόγοι συγκράτησαν την υποβάθμιση στη μία βαθμίδα μόνο.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, τόσο λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην Ε.Ε., όσο και από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ειδικά.

‘«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών και στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος» καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ : www.newsbeast.gr , AΠΕ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: