Τριάντα πέντε διαφορετικά είδη καρχαριών καταγράφηκαν σε ελληνικά νερά | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τριάντα πέντε διαφορετικά είδη καρχαριών καταγράφηκαν σε ελληνικά νερά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΦΥΣΗ
5 Μαΐου 2012 19:49:00Τριάντα πέντε διαφορετικά είδη καρχαριών καταγράφηκαν την τελευταία διετία σε ελληνικά νερά από ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα περισσότερα από τα είδη που εντοπίστηκαν στο Αιγαίο θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, πριν από 18 μήνες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου ένας λευκός καρχαρίας – είδος το οποίο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων σε ανθρώπους παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα καρχαριοειδή εντοπίστηκαν – εκτός από τη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και τη Νότια Κρήτη, όπου ούτως ή άλλως «συχνάζουν» – και στις Κεντρικές Κυκλάδες, στις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου, όπου δεν είχε καταγραφεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν.


«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των καρχαριών στο Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό πέλαγος», αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπιρίδης, ερευνητής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος». «Πρόκειται για άγρια ψάρια, που ζουν σε μεγάλα βάθη. Οι ελληνικές θάλασσες έχουν πολλά τέτοια σημεία και είναι φυσικό να βρίσκονται εδώ».
Ο ίδιος, όπως και άλλοι επιστήμονες, επισημαίνει ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια πενταετία, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη μεταναστευτικού ρεύματος καρχαριών από την Κεντρική Μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά. «Εάν, πάντως, συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ερευνηθεί. Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες γι’ αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε», λένε.
Κυνηγοί

«Οι καρχαρίες είναι κυνηγοί και πάνε όπου υπάρχει τροφή. H παρουσία τους είναι θετικό δείγμα τόσο για το Αιγαίο όσο και για το Ιόνιο – σημαίνει ότι υπάρχει ζωή», λέει η ερευνήτρια κ. Αναστασία Μήλλου, από το «Αρχιπέλαγος». Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σπάνια ο καρχαρίας επιτίθεται στον άνθρωπο – «μόνο όταν πεινάει πάρα πολύ ή αν έχει φοβηθεί».
Στη χώρα μας, πολλές φορές, νεαροί καρχαρίες πιάνονται σε παραγάδια τα οποία προορίζονταν για ξιφίες. «Συνήθως το μέγεθός τους είναι κατά πολύ μικρότερο των 2 – 2,5 μέτρων. Οι καρχαρίες πιάνονται είτε με τράτες είτε με παραγάδια ή ακόμα και με δίχτυα», λέει στα «NEA» ο κ. Γιώργος Στεργίου, επαγγελματίας ψαράς από την Κάλυμνο.

Πηγή τα ΝΕΑ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: