Ναός Αγίας Δυνάμεως | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ναός Αγίας Δυνάμεως

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
9 Ιουλίου 2012 14:07:00


Μαθαινοντας για “αγνωστα” σημεια της Αθηνας
 

Περιοχή: οδός Μητροπόλεως 15 & Πεντέλης
Έτος: 1601-1700
Περιγραφή:
Το εκκλησάκι της Αγίας Δυνάμεως είναι μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με καμάρα, που ανεγέρθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας επί αρχαίων ερειπίων. Αποτελούσε μετόχι της Μονής Πεντέλης, και ήταν γνωστή ως “του Μεντελιώτη” ή “του Ροδακιού” (από το όνομα της συνοικίας). Λέγεται ότι το 1821 κατασκευάζονταν εκεί πυρομαχικά, εμφανώς για λογαριασμό των Τούρκων, αλλά κρυφίως και για λογαριασμό των επαναστατών.


Κατά την οικοδόμηση του μεγάρου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1952-1961 (επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού), αποφασίστηκε η ασφυκτική περικύκλωση του ναΐσκου από τα υποστηλώματα και τη μπετονένια πλάκα του νέου κτιρίου, λύση που κρίθηκε από ελάχιστους ως επιτυχής και από τους περισσότερους ως απαράδεκτη.

ΠΗΓΗ : www.eie.gr , Δ. Γρ. Καμπούρογλου, Αι Παλαιαί Αθήναι, Αθήνα 1922* Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής-Deutsches Architektur Museum, Αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα: Ελλάδα, Αθήνα 2000.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: