Την ώρα που η τιμή του χρυσού σπάει κάθε ρεκόρ καθημερινά λόγω της κρίσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δηλώνουν ότι ανακάλυψαν βακτήρια που μπορούν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν… φυσικό χρυσάφι.
Η πρωτοποριακή μελέτη, που οι ίδιοι οι ερευνητές αποκαλούν «μικροβιακή αλχημεία» βασιζεται σε ένα είδος βακτηρίων με το επιστημονικό όνομα: Cupriavidus metallidurans. Τα βακτήρια αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα βαριά, τοξικά μέταλλα, και έως 25 φορές ισχυρότερα από τα κοινά βακτήρια.
Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, έχουν την ακόμα πιο απρόσμενη ιδιότητα να μετατρέπουν το χλωρίδιο του χρυσού (ένα τοξικό υγρό που υπάρχει στη φύση) σε χρυσό. Η διαδικασία μετατροπής του υγρού χλωριδίου σε χρυσό κρατά μια εβδομάδα περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα βακτήρια αναπαράγονται. Στο τέλος, το χλωρίδιο έχει γίνει στερεός χρυσός 24 καρατίων.
«Μικροβιακή αλχημεία είναι αυτό που κάνουμε – να παράγουμε χρυσό μετατρέποντας κάτι που δεν έχει καμία αξία σε ένα στέρεο, πολύτιμο μέταλλο που είναι πανάκριβο», λέει ο Καζέμ Κασέφι, βοηθός καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα βακτήρια-Μίδες εκτίθενται σε μια έκθεση που κάνει το γύρο του κόσμου, με τίτλο «The Great Work of the Metal Lover».
ΠΗΓΗ : iefimerida