Δημόσια πρόταση για Coca-Cola 3Ε από Coca-Cola HBC AG | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Δημόσια πρόταση για Coca-Cola 3Ε από Coca-Cola HBC AG

11 Οκτωβρίου 2012 10:11:00

ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ Η COCA COLA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑΙ ΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ Η 3Ε ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΤην εισαγωγή στην premium κατηγορία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, μέσω της ανταλλαγής μετοχών στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε, μεταξύ της εισηγμένης στο ΧΑ Coca Cola Hellenic και της Coca Cola HBC AG, αποφάσισαν οι βασικοί μέτοχοι του πολυεθνικού ομίλου. Η Coca Cola HBC AG θα αποτελεί τη νέα μητρική εταιρεία του ομίλου με έδρα στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση Η Coca-Cola HBCAG, ελβετική εταιρεία συσταθείσα από την Κar-TessHolding (ελέγχεται από την οικογένεια Δαυίδ) προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας €1,01 ανά μετοχή της Coca-Cola Hellenic τις οποίες η Coca-Cola HBC AG δεν κατέχει άμεσα ή έμμεσα, έναντι νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca-Cola HBC AG με σχέση ανταλλαγής μίας προς μία.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των επενδυτικών οίκων που καλύπτουν την Coca Cola Hellenic.

Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν προβλέπεται η ανταλλαγή (μια προς μια) των μετοχών της Coca Cola Hellenic με την Coca Cola HBC AG, η οποία και θα εισαχθεί στο LSE, διατηρώντας τουλάχιστον σε πρώτη φάση την παρουσία της στο ΧΑ αλλά και στο NYSE μέσω ADS.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες  σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Coca Cola HBC AG κατέχει τουλάχιστον το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca Cola Hellenic θα επιδιώξει την υποχρεωτική εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού και τη διαγραφή των μετοχών της Coca Cola Hellenic από το ΧΑ, επιδιώκοντας όμως την παράλληλη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Coca Cola HBC AG στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία σημειώνουν ότι η διαδικασία είναι σχετικά πολύπλοκη, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σκοπός της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής της Coca-Cola HBCAG είναι να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης μέσω μίας νέας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών. Η Coca-Cola HBCAG θα ζητήσει συγχρόνως την παράλληλη εισαγωγή των Μετοχών της Coca-Cola HBCAG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων.

Συνοπτικά, όπως εξηγούν:

* Η Coca-Cola HBC AG, η οποία θα είναι η νέα μητρική του ομίλου, θα ανταλλάξει τις μετοχές της (μια προς μια) με τις μετοχές της Coca-Cola Hellenic

* Η νέα μητρική θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ και στο NYSE μέσω ADSs.

* Η νέα αυτή μητρική εταιρεία θα έχει έδρα στην Ελβετία και θα την στελεχώνουν τα υφιστάμενα διοικητικά στελέχη.

* Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η νέα μητρική εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 90% των μετοχών της Coca-Cola Hellenic Α.Ε., θα επιδιώξει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, την υποχρεωτική εξαγορά της μειοψηφίας και τη διαγραφή των μετοχών Coca-Cola Hellenic από το ΧΑ, επιδιώκοντας την  παράλληλη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Coca-Cola HBC AG στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Βασικοί στόχοι της Δημόσιας Πρότασης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίωνση βασικοί στόχοι της Δημόσιας Πρότασης είναι:

• να αντικατοπτρίσει καλύτερα το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μετοχικής βάσης της Coca-Cola Hellenic μέσω της κύριας εισαγωγής (primary listing) της Coca-Cola Hellenic στο μεγαλύτερο και υψηλότερο σε εμπορευσιμότητα χρηματιστήριο στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων πολυεθνικών εταιρειών,

• να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG προς όφελος των κατόχων τους δια της κύριας εισαγωγής (primary listing) των Μετοχών Coca-Cola HBC AG στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και να διευκολύνει την πιθανή ένταξη των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG στον FTSE 100 και

• να βελτιώσει την πρόσβαση της Coca-Cola Hellenic στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων και να αυξήσει την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Πηγή: capital.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: