Τα χειρότερα οδοντικά προβλήματα στην ιστορία της οδοντιατρικής επιστήμης εντόπισαν κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας σε μια αιγυπτιακή μούμια Καναδοί επιστήμονες.
Πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 20 με 30 ετών, που έζησε πριν 2.100 χρόνια όταν η Αίγυπτος κυβερνούνταν από τη δυναστεία Ελλήνων βασιλιάδων.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, παρά τη νεαρή ηλικία του, ο άνδρας φαίνεται να έχασε τη ζωή του από τρομερή μόλυνση της στοματικής κοιλότητας, η οποία προκλήθηκε από τερηδόνα και άλλες οδοντικές παθήσεις.
Τα δόντια του ήταν σε άθλια κατάσταση. Είχε πολλά αποστήματα και κουφάλες, που εκτιμάται ότι του προκαλούσαν ανείπωτο πόνο, γι’ αυτό και λίγο πριν πεθάνει επισκέφτηκε τον οδοντίατρο.
Η οδοντιατρική ήταν αρκετά διαδεδομένη εκείνη την εποχή στην Αίγυπτο. Μάλιστα από τα στοιχεία που διασώθηκαν προκύπτει ότι εξασκούνταν από την εποχή που χτίζονταν οι Πυραμίδες της Γκίζας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση του νεαρού ήταν τέτοια που ακόμα και σήμερα θα αντιμετωπιζόταν με μεγάλη δυσκολία από τους ειδικούς.
Παρολαυτά ο αρχαίος οδοντίατρος έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακουφίσει τον πόνο του ασθενούς.
Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λινό ύφασμα, το οποίο προηγουμένως ίσως είχε βουτήξει σε χυμό από σύκο ή έλαια από κέδρο, ο γιατρός δημιούργησε ένα σφράγισμα για τη μεγαλύτερη και την πιο επίπονη κουφάλα του άνδρα, ώστε να μην εισέρχονται οι τροφές στο δόντι.
Τελικά ο άνδρας πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα, πιθανότατα εξαιτίας των σοβαρών οδοντικών του προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λόγο καιρό οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε απολιθωμένη γνάθο αρχαίο σφράγισμα από κερί μέλισσας.
ΠΗΓΗ: econews.gr