Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Για μένα είναι το μονοπάτι της προδοσίας και σκοπός μου με τις αναρτήσεις μου να ξυπνήσω και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.
TΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΦΥΛΟΥΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΦΙΓΓΕΣ
20 Αύγουστος 2014
Επειδή μας έχουν κατακλύσει όλοι οι ένδοξοι αρχαιολόγοι και νομισματολογοι και ..λογοι γενικώς να σας ενημερώσω ότι στον τάφο στην Αμφίπολη τα δυο “όρνεα” που φυλάνε την είσοδο είναι λιοντάρια και όχι Σφιγγες.
Και υπάρχει και ένα λιοντάρι ακόμα
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ.
2 thoughts on “TΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΦΥΛΟΥΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΦΙΓΓΕΣ”
θα μπορουσαν να ειναι ειτε λιονταρια ειτε σφιγγες . οι σφιγγες δεν ειναι απαραιτητο να εχουν φτερα και απεικονιζονται διαφορετικα απο τοπο σε τοπο και αναλογα την χρονικη περιοδο . αφου λειπει το κεφαλι για να δουμε αν ειναι ανθρωπομορφο δεν μπορουμε να ξερουμε με σιγουρια .. υποθετω πως οι αρχαιολογοι τα αναφερουν περισσοτερο ως σφιγγες λογω της θεσης τους στο μνημειο
παντως με μια δευτερη ματια η σταση του σωματος των δυο αγαλματων παραπεμπει περισσοτερο σε σφιγγες .. τα λιονταρια συνηθως απεικονιζονται πιο μυωδη και σε λιγο διαφορετικη σταση και ισσοροπια . παντως ενδιαφερον ειναι πως τα δυο αγαλματα εχουν διαφορετικο μεγεθος . το δεξι ειναι εμφανώς μεγαλύτερο .. ισως να υπαρχει καποιος συμβολισμος σχετικα με το ποιοι ειναι θαμμενοι μεσα . ισως ανδρας – γυναικα ή παιδι – ενήλικος .
θα μπορουσαν να ειναι ειτε λιονταρια ειτε σφιγγες . οι σφιγγες δεν ειναι απαραιτητο να εχουν φτερα και απεικονιζονται διαφορετικα απο τοπο σε τοπο και αναλογα την χρονικη περιοδο . αφου λειπει το κεφαλι για να δουμε αν ειναι ανθρωπομορφο δεν μπορουμε να ξερουμε με σιγουρια ..
υποθετω πως οι αρχαιολογοι τα αναφερουν περισσοτερο ως σφιγγες λογω της θεσης τους στο μνημειο
παντως με μια δευτερη ματια η σταση του σωματος των δυο αγαλματων παραπεμπει περισσοτερο σε σφιγγες ..
τα λιονταρια συνηθως απεικονιζονται πιο μυωδη και σε λιγο διαφορετικη σταση και ισσοροπια . παντως ενδιαφερον ειναι πως τα δυο αγαλματα εχουν διαφορετικο μεγεθος . το δεξι ειναι εμφανώς μεγαλύτερο .. ισως να υπαρχει καποιος συμβολισμος σχετικα με το ποιοι ειναι θαμμενοι μεσα . ισως ανδρας – γυναικα ή παιδι – ενήλικος .