Τα τελομερή δείκτης πρόγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τα τελομερή δείκτης πρόγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
1 Αυγούστου 2015 22:53:00

Αμερικανοί ερευνητές ενδεχομένως και να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια νέα μέθοδο πρόγνωσης του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, μελετώντας τα τελομερή που προστατεύουν το DNA μας.

Μακριά τελομερή, μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Molecular Genetics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστημών Δημόσιας Υγείας Μπράντον Πιρς, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μακριά τελομερή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, όχι όμως άλλων μορφών καρκίνου.


Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά «καλύμματα» του DNA που εμποδίζουν τις βλάβες στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Το μήκος των τελομερών φυσιολογικά κονταίνει με την κυτταρική διαίρεση.

Οι ερευνητές εδώ και χρόνια πιστεύουν ότι όσο μικρότερο το μήκος των τελομερών, τόσο πιο αρνητικό αυτό για την υγεία μας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην αφορά κάποιες μορφές καρκίνου.

Μελέτη για πέντε μορφές καρκίνου

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 50.000 ασθενείς με καρκίνο και 60.000 άτομα χωρίς καρκίνο για να συγκρίνουν τη σχέση του μήκους των τελομερών και του κινδύνου εκδήλωσης πέντε μορφών καρκίνου: του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των μακριών τελομερών και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά όχι για οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα μακριά τελομερή συνεπάγονται και περισσότερους κύκλους κυτταρικής διαίρεσης από τα κοντά τελομερή. Τα κύτταρα έτσι ζουν περισσότερο και είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν καρκινικές μεταλλάξεις.

«Η περίπλοκη σχέση μεταξύ τελομερών και καρκίνου πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Η μελέτη μας δίνει νέα στοιχεία για την αιτιολογική σχέση που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον» υπογραμμίζει ο δρ Πιρς.
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: