Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα

Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα

Eνα βυθισμένο πρωτοελλαδικό οικισμό έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων έφεραν στο φως οι ερευνητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα εντοπίστηκε η θεμελίωση πλήθους κτισμάτων διαφόρων τύπων (ορθογώνια, κυκλικά και αψιδωτά), τμήμα της οχύρωσης και πλακόστρωτα, που πιθανώς αποτελούσαν τους δρόμους του προϊστορικού παραθαλάσσιου οικισμού.

Η κεραμική, που συνέλεξαν οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.). Οσο για τις τρεις υπερμεγέθεις πεταλόσχημες θεμελιώσεις, που βρέθηκαν προσαρτημένες στη γραμμή του οχυρωματικού τείχους, δεν αποκλείεται να στήριζαν αρχαίους πύργους.

Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα
Η έρευνα ξεκίνησε το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar και φέτος επικεντρώθηκε στην στην παραλία «Λαμπαγιαννάς», όπου είχαν εντοπιστεί προϊστορικά οικιστικά κατάλοιπα. Η διεπιστημονική ομάδα αναζητά ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου.
Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα
Τη διεύθυνση της υποβρύχιας ανασκαφής έχουν η προϊσταμένη της Εφορεία Εναλίων, Αγγελική Σίμωσι και ο διευθυντής της Ελβετικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο «Λαμπαγιαννάς».
 Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα
ΠΗΓΗ : http://www.kathimerini.gr/827062

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: