Οι Κήποι του Πασά: Το μυστηριώδες τεκτονικό πάρκο της Θεσσαλονίκης | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Οι Κήποι του Πασά: Το μυστηριώδες τεκτονικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

26 Αυγούστου 2015 22:06:00

Ίσως το πιο μυστηριώδες σημείο της Θεσσαλονίκης. Οι “Κήποι του Πασά” με τη μυστικιστική τους αύρα αποτελούν το μεγαλύτερο αίνιγμα της πόλης και προκαλούν θαυμασμό με την ομορφιά και την γοητεία τους.


Ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, αυτή η άγνωστη σε πολλούς έκταση, είναι ένα καταπράσινο πάρκο, οι “κήποι του πασά” όπως ονομάστηκαν από τους Θεσσαλονικείς, μέσα στο οποίο υπάρχει ότι απέμεινε από τα μνημεία που χτίστηκαν στην περιοχή. Οπαδοί της ιερής γεωγραφίας, υποστηρίζουν πως το μέρος έχει μαγική ενέργεια με πολλά μαγνητικά πεδία.


kipoi pasa 01
Πραγματικά, αν κάνει κάποιος μία βόλτα μέσα στο πάρκο, περπατήσει δίπλα από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν μικρά κάστρα, θα νιώσει μία διαφορετική ενέργεια να τον κατακλύζει που δεν ξέρουμε αν προέρχεται από μαγνητικά πεδία ή απλώς από την ομορφιά του χώρου. Πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούν τα συγκεκριμένα κτίσματα στην φανταστική αρχιτεκτονική, την οποία υπηρέτησε ο Γκαουντί.
kipoi pasa 01
Οι “κήποι του Πασά” δημιουργήθηκαν το 1904 και η έκταση που καταλαμβάνουν είναι περίπου 1.000 τ.μ.. Σήμερα σώζονται ένα σιντριβάνι και γύρω από αυτό μια σήραγγα, μια στέρνα για τη συγκέντρωση του νερού, μια χαμηλή πύλη που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο και ένα υπερυψωμένο καθιστικό. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με δρομάκια και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα. Η κατασκευή βασίζεται σε σιδηροδοκούς και σιδερόβεργες όπου πάνω τους στηρίζονται ακατέργαστη πέτρα στα χαμηλά σημεία και τούβλα στα ψηλότερα.
kipoi pasa 01
Οι μύθοι
Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να εξηγούν την ονομασία του πάρκου, ούτε αν όντως χτίστηκε από κάποιον Πασά. Η ονομασία, πιθανόν, αποτελεί επινόηση των κατοίκων που ίσως να προέκυψε από τις ιστορίες που λένε πως το μέρος αυτό ήταν το ησυχαστήριο του Σεϊφουλάχ Πασά. Περίεργα σύμβολα στους τοίχους, απομιμήσεις μορφών και μια στοά που δεν οδηγεί πουθενά, οδήγησαν στη δημιουργία του αστικού μύθου που λέει πως οι Κήποι λειτούργησαν ως τόπος συνάντησης των οθωμανών τεκτόνων της Θεσσαλονίκης.
kipoi pasa 01
Φήμες επίσης λένε πως οι Κήποι του Πασά παλιότερα αποτελούσαν το τέλος των κατακομβών της Θεσσαλονίκης.
kipoi pasa 01
kipoi pasa 01
Μία ακόμη ανεπιβεβαίωτη φήμη είναι ότι οι πέτρες με τις οποίες κατασκευάστηκαν ήταν όλες χτυπημένες από κεραυνό και ότι κατά τη διάρκεια των αποκρυφιστικών τελετών γινόντουσαν ανθρωποθυσίες. Ένας μύθος ακόμα μιλά για την οδό της Μαύρης πέτρας που οδηγεί σε αδιέξοδο στο ύψος των Κήπων και κάθε τρεις μέρες, στις 12 το βράδυ εμφανίζεται εκεί ένας χαμένος δρόμος που κάνείς δεν ξέρει που οδηγεί.
Η φθορά του χρόνου και η ευθύνες του δήμου
Με το πέρασμα των χρόνων η φθορά που έχουν υποστεί είναι μεγάλη, ενώ τα κτίσματα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί ήταν οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη. Τότε ήταν που τα τούβλα και οι πέτρες του μνημείου λεηλατήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σαν οικοδομικά υλικά. Και σήμερα ωστόσο η κατάσταση τω Κήπων δεν είναι καλή καθώς η εικόνα τους είναι αρκετά παραμελημένη. Τα σκουπίδια που βρίσκονται πεταμένα εδώ και εκεί, ακόμα και μέσα στα κτίσματα, συντελούν σε μία θλιβερή εικόνα του πάλαι ποτέ όμορφου πάρκου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, οφείλει να επέμβει για να διατηρηθεί αυτό το όμορφο και αινιγματικό κομμάτι της πόλης που ήδη έχει υποστεί φθορές και πρέπει να προστατευτεί από την πάροδο του χρόνου και τον ανθρώπινο παράγοντα.

kipoi pasa 01
kipoi pasa 01
kipoi pasa 01
kipoi pasa 01

kipoi pasa 01

kipoi pasa 01
kipoi pasa 01
kipoi pasa 01

ΠΗΓΗ : WWW.SELEO.GR


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: