Η Νορβηγία εξοπλίζεται με 52 F-35 απέναντι στην ρωσική απειλή

Η Νορβηγία εξοπλίζεται με 52 F-35 απέναντι στην ρωσική απειλή

Κορυφαίοι Νορβηγοί αξιωματούχοι εχουν δεσμευτεί να αγοράσουν μέχρι και 52 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας οτι οι δυνατότητες του μαχητικού τύπου στέλθ παρέχουν ένα σημαντικό αντίβαρο στην στρατιωτική αναβάθμιση της Ρωσίας και στις αυξημένες στρατιωτικές πτήσεις στην περιοχή.

Η Νορβηγός Υπουργός Άμυνας Ine Eriksen Soereide δήλωσε στο Reuters ότι η Νορβηγία ανησυχεί για την «επίδειξη ισχύος» από τη πλευρά της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπου οι ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις τριπλασιάστηκαν απο το 2013 έως το 2014.


Η Soereide, η οποία βρίσκεται στο Τέξας για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του πρωτου νορβηγικού F-35 από το εργοστάσιο της Lockheed στο Φορτ Γουόρθ, δεν είχε λεπτομερείς αριθμούς σχετικά με τις πτήσεις της Βαλτικής το 2015. Αλλά σύμφωνα μα νορβηγικές πηγές οι ρωσικές πτήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Η Νορβηγία, η οποία μοιράζεται ενα κομμάτι των συνόρων της με τη Ρωσία στην Αρκτική, παρακολουθεί στενά τις ρωσικες δραστηριοτητες στην εν λόγω περιοχή αλλα και στην Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε η υπουργός, και όπως ειπε η ίδια συνεχίζει να ανησυχεί ότι η αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή σύγκρουση.

Η Νορβηγία αναμένεται να λάβει τα πρώτα της μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 το 2017 για να αρχίσει την εκπαίδευση, και αναμένει να έχει μια αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2019.

Ο Soereide είπε ότι τα μαχητικά θα δώσουν στην Νορβηγιά νέες δυνατότητες μεταξύ των οποίων και την δυνατότητα να ανιχνεύει πιθανές απειλές από μακρινές αποστάσεις και με μεγαλύτερη ακρίβεια, βασικό σε μια εποχή που όλοι οι γείτονες της Ρωσίας παρακολουθούν προσεκτικά τις ολοένα και πιο επιθετικές στρατιωτικές δραστηριότητες της χώρας αυτης.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα ρωσικά υποβρύχια και άλλα πολεμικά πλοία.

Ο Ναύαρχος Haakon Bruun-Hanssen, επικεφαλής άμυνας των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στο Reuters σε μια άλλη συνέντευξη ότι η Ρωσία είχε αυξήσει τις υποβρύχιες δραστηριότητές της στην Αρκτική.

Πηγή – Hurriyet/Reuters
Μετάφραση – Απόδοση – OnAlert

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: