Διόγκωση σπλήνας: Τα επικίνδυνα σημάδια | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Διόγκωση σπλήνας: Τα επικίνδυνα σημάδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΦΥΣΗ
1 Οκτωβρίου 2015 21:07:00

 

 
Ο σπλήνας βρίσκεται αριστερά και σχετικά ψηλά στην κοιλιακή χώρα, δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Ο σπλήνας αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.
 
Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως όμως δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά. Ο σπλήνας περιβάλλεται και προστατεύεται από τα κατώτερα οστά του θώρακα κι έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.
 
Ο σπλήνας λειτουργεί ως «φίλτρο» στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης, ο σπλήνας βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.
 
Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται στο χώρο της Ιατρικής σπληνομεγαλία.
 
Σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης WebMD, η διόγκωση του σπλήνα δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης» του σπλήνα. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων (υπερσπληνισμός). Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.
 
Αίτια
 
Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, κίρρωση ή άλλη πάθηση του ήπατος, ασθένεια του αίματος που σχετίζεται με δυσλειτουργία στα αιμοπετάλια, προβλήματα στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος ή άλλη πάθηση.
 
Λοιμώξεις
 
– ιογενής λοίμωξη, όπως μονοπυρήνωση
– παρασιτική λοίμωξη, όπως τοξοπλάσμωση
– βακτηριακή λοίμωξη, όπως ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς)
 
Καρκίνος
 
– λευχαιμία
– λέμφωμα
 
Άλλα αίτια
 
– φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η σαρκοείδωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
– τραυματισμός
– μετάσταση του καρκίνου στο σπλήνα από άλλο όργανο (δευτεροπαθής καρκίνος)
– κύστη (μη καρκινική αλλοίωση)
– απόστημα (συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης)
 
Συμπτώματα
 
Η διόγκωση του σπλήνα είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης (με ψηλάφηση). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:
 
– αδυναμία κατανάλωσης μεγάλου γεύματος
– δυσφορία, αίσθημα κορεσμού ή πόνος ψηλά και αριστερά στην κοιλιά
– πόνος που ακτινοβολεί στον αριστερό ώμο
 
Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:
 
– κόπωση
– απώλεια βάρους
– συχνές λοιμώξεις
– συχνές αιμορραγίες
– ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών)
– αναιμία
 
Πέρα από την ψηλάφηση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις (αιματολογικές, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα κ.α.) ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
 
Πηγή: onmed.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: