Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν οι ΕΔ σε Αιγαίο-Θράκη εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν οι ΕΔ σε Αιγαίο-Θράκη εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία

28 Οκτωβρίου 2015 23:51:00

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία προκαλούν προβληματισμό στη Αθήνα για δύο βασικούς λόγους. Αφενός γιατί το κόμμα του Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να μην κερδίσει ούτε αυτή τη φορά την αυτοδυναμία και να μην μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση και αφετέρου γιατί η Άγκυρα τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο τόσο στο θέμα της Συρίας, όσο και στο θέμα των Κούρδων.

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή των εκλογών, αλλά και μετά, να επιχειρηθεί να εκτονωθεί στο Αιγαίο. Οι χθεσινές μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ίσως και να ήταν ένα μήνυμα, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου.

Κι αυτό γιατί πέταξαν 20 μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο, προχωρώντας σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα μαχητικά της Άγκυρας ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή του Έβρου προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως μία τουρκική πρόκληση. Πολεμικά πλοία πλέουν στο Αιγαίο, τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο, για παν ενδεχόμενο, ενώ Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και οι δυνάμεις του Στρατού στη Δυτική Θράκη.

Αυτή την περίοδο οι Τούρκοι πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις (αύριο ολοκληρώνεται μία αποβατική στο βόρειο Αιγαίο), ενώ έχουν προγραμματίσει και άλλες το επόμενο διάστημα δεσμεύοντας περιοχές ιδίως στο βόρειο Αιγαίο και μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.

Ίσως μία τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο να εξελιχθεί σε “θερμό επεισόδιο” σε περίπτωση που ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν αντέξει άλλη πολιτική ήττα στις τουρκικές εκλογές. Άλλωστε η σκληρότητα απέναντι στους Κούρδους και η ανακάλυψη δήθεν τζιχαντιστών τους οποίους εντοπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας και τους συλλαμβάνει αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί. Να συσπειρώσει τους Τούρκους γύρω από το κόμμα του, το AKP και να καταφέρει να επανεκλεγεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου που του εξασφαλίζει και την προεδρία.

Υπάρχουν ωστόσο σοβαρά προβλήματα στο σχεδιασμό του κ. Ερντογάν. Το ένα είναι το χτύπημα στην Άγκυρα που είχε δεκάδες νεκρούς. Σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να ενοχοποιήσει τους Κούρδους, αφού ήταν και τα περισσότερα θύματα και βεβαίως δέχθηκε σφοδρή κριτική, με την πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος του PKK να του γυρίζει μπούμερανγκ.

Από την άλλη, στο μέτωπο με τη Συρία, η επέμβαση των Ρώσων έχει μπλοκάρει κάθε σχέδιο της Τουρκίας για επέμβαση ή ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα ρωσικά μαχητικά μπαίνουν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και καταδιώκουν τουρκικά, ενώ η Άγκυρα αρέσκεται σε κάποιες διαρροές ότι κατέρριψε αεροσκάφη, τα οποία στην πραγματικότητα είναι drones. Μπορεί και αμερικανικά.

Και ενώ με τους Ρώσους τα έχει βρει μπαστούνια, όπως και με τους Κούρδους μαχητές του PKK, οι οποίοι χτυπούν ασταμάτητα και αλύπητα την τουρκική Στρατοχωροφυλακή και τις Ένοπλες Δυνάμεις που μετρούν συνεχώς θύματα, ο Ερντογάν τρώει χαστούκια και από τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ταχθεί στο πλευρό των Ρώσων και μάλιστα η Μόσχα του έχει εξοπλίσει με όπλα, ακόμη και κατευθυνόμενους πυραύλους Kornet που χρησιμοποιούν κατά των Τούρκων, η Ουάσιγκτον θεωρεί πώς είναι ο εναπομείναν σύμμαχος τους και τους στηρίζουν κόντρα στην Άγκυρα.

Τα προβλήματα λοιπόν για την Τουρκία είναι πάρα πολλά και στο εσωτερικό της και στα σύνορα της και ο Ρ.Τ. Εντογάν είναι εκτεθειμένος από της πολιτική του δόγματος του στρατηγικού βάθους, το οποίο έχει εξελιχθεί σε άτακτη υποχώρηση και μάλιστα μεβαρύ φόρο αίματος.

Αυτό ακριβώς κάνει τους Τούρκους επικίνδυνους στο Αιγαίο και απέναντι στην Ελλάδα, όταν μάλιστα έχει βρει ως πρόσφορο έδαφος τις δηλώσεις στήριξης της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα των μεταναστών και τα περί κοινής φύλαξης των συνόρων.

Το ερώτημα είναι, θα θελήσει ο Ερντογάν να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, αυτή τη φορά με την Ελλάδα;Κάποιοι λένε πώς είναι ήδη πολύ στριμωγμένος. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν πώς αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Οι επιτελείς του Πενταγώνου ωστόσο σκέφτονται και λειτουργούν στη λογική να… προσέχουμε τα νότα μας. 
ΠΗΓΗ PRONEWS

Κατακερματισμένο εμφανίζεται το τοπίο στον τομέα των Αμερικάνικων επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε χτεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος με δημοσιογράφους, ο κος Αναστασόπουλος εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι μεγάλες Αμερικάνικες εταιρίες στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας. Από την άλλη ανέφερε ότι μεγάλες Αμερικάνικες εταιρίες σκέφτονται ήδη να αλλάξουν έδρα. Στα μέσα του 2016 «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα» υπό την προϋπόθεση ότι -παράλληλα με τις υποχρεώσεις της συμφωνίας που έχει αναλάβει η χώρα μας- προωθηθούν άμεσα και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.
 
Τουρισμός και ενέργεια τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας.Μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
 
Όσον αφορά στο κομμάτι της ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης ο κ. Αναστασόπουλος εκτιμά πως αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
 
Όσον αφορά στον τουρισμό επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορές από μεγάλους ομίλους αν και προτιμούν να αγοράζουν έτοιμα ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές επενδύσεις, με την άδειά τους δηλαδή, «για να αποφεύγουν την ελληνική γραφειοκρατία», όπως είπε ο κος Αναστασόπουλος.
 
Οι εταιρίες που ετοιμάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε Ρουμανία, Βουλγαρία και ΗΠΑ
 
Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε αρκετές φορές στην τοποθέτησή του ότι οι Αμερικάνοι επενδυτές περιμένουν «δείγματα καλής θέλησης» από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριμένες συζητήσεις.
 
«Οι ΗΠΑ είναι εδώ και δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν τη χώρα. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους είναι υποστηρικτικοί αλλά με τις προϋποθέσεις τήρησης της συμφωνίας με τους πιστωτές αλλά και με την προώθηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Η ύφεση δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω. Να γίνουν οι απαραίτητες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις τώρα».
 
Σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα ενδέχεται να φέρει ένα νέο κύμα αποεπένδυσης. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν εταιρείες-μέλη του συνδέσμου που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως στην Κύπρο που εφαρμόζει ένα νέο φιλικό φορολογικό σύστημα, στη Ρουμανία στη Βουλγαρία και αλλού.Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η επένδυση της Microsoft, για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης στην Αθήνα, δεν ήρθε τελικά στη χώρα μας, μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, αλλά έγινε στη Ρουμανία. Συμφωνα με πληροφορίες εφημερίδας αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν περίπου 550 θέσεις εργασίας.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το γεγονός ότι η χώρα έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της.
 
Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι ακριβή, με βάση τα επενδυτικά κριτήρια δηλαδή με βάση την αναλογία ρίσκου και ανταμοιβής. Το ρίσκο παραμένει υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».
 
Έρχονται τα distress funds
 
Σύμφωνα με τον κο Αναστασόπουλο τα επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν πρώτα στην Ελλάδα είναι τα distress funds τα οποία ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός να τοποθετηθεί για το ποια ξένα funds ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εκτίμησε δε πως τα ξένα funds θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα ζητηθούν από τους ιδιώτες δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
 
Τα «δείγματα γραφής» που περιμένουν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα, όπως είπε, είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και στο αναπτυξιακό κομμάτι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Και στα εργασιακά, συνέχισε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.
 
Μέχρι το τέλος του έτους έρχεται ο Τζον Κέρι
 
Σύμφωνα με τον κο Αναστασόπουλο, αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Εξάλλου στις 30 Νοεμβρίου 2015 το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι επικεφαλής τουλάχιστον δέκα εκ των μεγαλύτερων hedge funds και distress funds των Ηνωμένων Πολιτειών.

– See more at: http://www.defencenet.gr/defence/20151028/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-microsoft-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7#sthash.wNzUZYci.dpuf


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: