Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Σύρο το 1900
 

Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Σύρο το 1900
Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Σύρο το καλοκαίρι του 1900 από κάποιον ξένο πλανόδιο. Η σπουδαιότητα αυτής της προβολής συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά ο κινηματογράφος παρουσιάζεται σαν ένα αυτόνομο θέαμα, οι κινηματογραφικές εικόνες συνοδεύονται με μουσική από φωνόγραφο και για πρώτη φορά τυπώνεται πρόγραμμα-αφίσα.
Αυτός ο κινηματογράφος χαρακτηρίζεται σαν ο «μέγιστος κινηματογράφος του κόσμου» και όχι τυχαία αφού συνοδεύεται και από ένα άλλο «θαύμα» το «μεγάλου αμερικανού», τον «φωνογράφο Έδισσων» ο οποίος «δύναται να ακουσθεί από 20 χιλ. ακροατάς εις απόστασιν 500 μέτρων»!
Ιδιαίτερα το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (29 Ιουλίου 1900) μας δίνει μια πληρέστερη εικόνα για το καθεαυτό θέαμα. Οι ταινίες, είκοσι τον αριθμό, παρουσιάζονται σε τρία μέρη, για να υπάρχει προφανώς αντιστοιχία με τις πράξεις ενός θεατρικού έργου. Στο ενδιάμεσο των ταινιών, στο χρόνο δηλαδή που χρειάζονταν για να αλλάξει μια ταινία στη μηχανή προβολής, προβάλλονταν με τη βοήθεια μαγικού φανού, γυάλινες διαφάνειες. Οι διαφάνειες παρουσίαζαν ελληνικά θέματα όπως εικόνες της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας αλλά και «διαφόρους επισήμους άνδρας, πόλεις, χωρία και πολεμικά Αμερικανικά πλοία». 
Η προσπάθεια των οργανωτών της παράστασης να «ελληνοποιήσουν» το θέαμα εμφανίζεται στο πρόγραμμα της 1 Αυγούστου όπου η ταινία των εργαστηρίων Έντισον «Μαξιλαροπόλεμος», που γυρίστηκε στις ΗΠΑ εμφανίζεται ως «Συμπλοκή τεσσάρων δεσποινίδων εν Νεαπόλει Αθηνών εν τω κοιτώνι των»!
«Τα θαύματα του κ. Έντισον», όπως διαφημίστηκε η παράσταση, παρουσιάστηκαν στο θερινό θέατρο «Ορφεύς», στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, και κράτησαν περίπου μια βδομάδα. Καθώς το πρόγραμμα των ταινιών ανανεωνόταν κάθε μέρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κινηματογραφιστής είχε μαζί του πάνω από εκατό ταινίες, οι περισσότερες αμερικάνικης παραγωγής.

Πηγή: cinefilip.gr
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: