«Τους έθαψαν ζωντανούς»! Μαρτυρία για ομαδικό τάφο στο λιμάνι της Κερύνειας φέρνει στο φως η «Αφρίκα» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

«Τους έθαψαν ζωντανούς»! Μαρτυρία για ομαδικό τάφο στο λιμάνι της Κερύνειας φέρνει στο φως η «Αφρίκα»

7 Ιουλίου 2016 22:53:00

 

Εκατοντάδες αγνοούμενους αναζητεί στην επαρχία Κερύνειας η ΔΕΑ
– Δημοσίευμα “Αφρίκα”: Έθαψαν ζωντανούς Ε/κ αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας
– Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο για να ρίξει μπετόν μεταφέρει σήμερα τον διάλογο 2 Τούρκων στρατιωτών
– Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο στον κήπο της εκκλησίας του Απ. Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος
– Ετοιμότητα να συναντηθεί με τον μάρτυρα του ομαδικού τάφου δηλώνει ο Ν. Νέστορος

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Τους έθαψαν ζωντανούς” αναφέρεται σε μια μαρτυρία που φέρει η εφημερίδα στη δημοσιότητα και αφορά Ε/κ αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να του έθαψαν. Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην Αφρίκα και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών:
“Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδη τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους”.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον Σενέρ Λεβέντ ήταν το `74, 17-18 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο άρθρο του Λεβέντ, έφερναν τους Ε/κ αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός – τότε – μάρτυρας, ο οποίος – ανέφερε ο Λεβέντ – θεωρούσε ότι ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χτες αυτό που έγινε τότε.

Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που αναφέρεται στο θέμα, γράφει επίσης ότι στο κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφο και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε. Με αφορμή την χθεσινή 20η επέτειο από την δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί σημειώνει ότι λέγεται πως η δολοφονία του έγινε λόγω της ενασχόλησης του Ανταλί με την προαναφερόμενη ιστορία. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ε/κ που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά.

Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του `90, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ. Για τον λόγο αυτό είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από στρατιωτικό, αναφέρει σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει το θάρρος να το πει αυτό ξεκάθαρα.

Ν. Νέστορος: Έτοιμος να συναντηθεί με τον μάρτυρα του ομαδικού τάφου

Θα διερευνήσουμε τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στην Αφρίκα δηλώνει στο ΚΥΠΕ το ε/κ μέλος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος εκφράζοντας προθυμία και ετοιμότητα να συναντηθεί και ο ίδιος μαζί με τον μάρτυρα που μίλησε με τον Σενέρ Λεβέντ και έγραψε το εν λόγω άρθρο στην τ/κ εφημερίδα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κ. Νέστορος είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο γραφείο του για ομαδικό τάφο στα Ά δ α ν α ή στην αυλή της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.“Θα διερευνήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες και θα τις εντάξουμε στο κεφάλαιο που αφορά τους ομαδικούς τάφους, το οποίο για μας είναι σημαντικό να επιλύσουμε”. Κληθείς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν στη ΔΕΑ πληροφορίες που αφορούν ομαδική ταφή Ε/κ αιχμαλώτων στα Άδανα, απάντησε ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα θέμα για ομαδικό τάφο στα Άδανα.

Για μας, πρόσθεσε, υπάρχουν μαζικοί τάφοι λόγω εκτελέσεων, όπως στην περιοχή Βοτανικοί Κήποι της Κερύνειας, για τον οποίο υπάρχει μαρτυρία από επιζώντα Ε/κ, αλλά και μαρτυρίες για περισυλλογές νεκρών στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι στη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων αναφέρεται και η συμφωνία Κληρίδη – Ντενκτάς υπό τα ΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ για την διερεύνηση σημαντικό ρόλο παίζουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά ενδεχομένως και τα αρχεία των ΗΕ που αναμένεται να δοθούν.
ΠΗΓΗ http://www.newsit.com.cy


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: