Μοναδικό νεολιθικό αγαλματίδιο ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία
Μοναδικό νεολιθικό αγαλματίδιο ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία
Ένα αγαλματίδιο που δεν θυμίζει σε τίποτα την τέχνη της εποχής του ανακαλύφθηκε στο νεολιθικό οικισμό του Çatalhöyük (Τσατάλ Χουγιούκ) στην κεντρική Τουρκία κοντά στο Ικόνιο.

Το αγαλματίδιο αγγίζει τα 17 εκατοστά και ζυγίζει 1 κιλό, ενώ θεωρείται μοναδικό δείγμα τέχνης της εποχής του (υπολογίζεται γύρω στο 8.500-8.000 π.Χ.), και ανακαλύφτηκε από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ian Hodder, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ στην περιοχή του ÇatalhöyükΤο ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και θεωρείται ότι χρησιμοποιούταν σε τελετουργική λειτουργία. 

Μοναδικό νεολιθικό αγαλματίδιο ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία

Μοναδικό νεολιθικό αγαλματίδιο ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία

Οι πρώτες πληροφορείς και φωτογραφίες για την ανακάλυψη μοιράστηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν δώσει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Çatalhöyük θεωρείται ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα του κόσμου, που χρονολογείται πριν από 9000 χρόνια, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012.

«Η περιοχή έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για περισσότερο από 50 χρόνια. Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν ταξιδέψει στην περιοχή κατά τον τελευταίο μισό αιώνα για να μελετήσει τα κτίρια, τους αξιοσημείωτους τρόπους ζωής μέσα από τα ευρήματα και πολλά εκλεκτά έργα τέχνης που έρχονται σταδιακά στο φως.

Από το 1993, το Catalhoyuk Research Project έχει απασχολήσει μια διεθνή ομάδα ειδικών που εφαρμόζει νέες μεθόδους στην αρχαιολογία, στην συντήρηση και στην έκθεση των ευρημάτων εντός και εκτός τόπου. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην κατανόηση της ανθρώπινης ζωής στο παρελθόν», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τους.


Πηγή: HuffingtonPost, The Archaeology News Network
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: