Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων
Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή την ενημέρωση του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων.

Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να γίνεται με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΕΦΕΤ που απορρέουν από την εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ).

Σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση συστήνεται:

1. στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και

2. στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθούν και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Ο ΕΦΕΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς τις επιχειρήσεις που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων από τη νομοθεσία. Στην επισήμανση των ανωτέρω προϊόντων θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια, ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση αξιολόγησης του κινδύνου. Εφόσον δεν είναι εφικτή από την επιχείρηση η διαδικασία της αξιολόγησης του κινδύνου, θα πρέπει ο αριθμός αυτός να ανέρχεται στους δύο πυρήνες ανά ημέρα.

2. Προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης δηλητηρίασης σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους.

3. Σύσταση για την αποφυγή κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

4 thoughts on “Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

 1. ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.
  ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ , ΑΝ ΤΙΣ ΠΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.

 2. Αγαπητέ .Δεν είναι αρθρο.
  Είναι η επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
  Περιορίσου στο τι πιστεύεις και άσε
  Τους αφέλεις χαρακτηρισμους περί του
  Άρθρου στα Κεφάλαια κιολας.
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ

 3. ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΠΗΡΑΞΑΝΕ ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟ;.
  ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ… ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ SITE ΜΠΗΚΑ.
  ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΜΕ ΚΑΦΑΛΑΙΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: