Ο Κένταυρος με το λαούτο -το ”χαμένο” ανάγλυφο του Κάστρου της ΛΑΜΙΑΣ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο Κένταυρος με το λαούτο -το ”χαμένο” ανάγλυφο του Κάστρου της ΛΑΜΙΑΣ

20 Δεκεμβρίου 2016 19:49:00Όπως μαρτυρούν τρία τουλάχιστον περιηγητικά κείμενα, στην νότια πύλη του κάστρου της Λαμίας υπήρχε εντοιχισμένο ανάγλυφο με κυρίαρχη μορφή έναν Κένταυρο που έπαιζε λαούτο! Τα κείμενα των περιηγητών που το περιγράφουν είναι τα παρακάτω:

(Paul Lucas -1706)

“Πάνω από την πύλη, από την οποία μπήκα (στο Κάστρο), βρήκα ένα λευκό μάρμαρο με ανάγλυφη μια μορφή που παίζει κάποιο όργανο, το οποίο πολύ μοιάζει με λύρα. Δίπλα του βρίσκεται μια άλλη μικρότερη μορφή που έχει το κεφάλι της καλυμμένο με κουκούλα και δείχνει έτοιμη να χορέψει στο τραγούδι ή στον ήχο του οργάνου…”.


(John Galt -1810 περ.)

“Ανακαλύψαμε όμως στα τείχη του Κάστρου ένα πολύ τραχύ κομμάτι γλυπτού, που αναπαριστούσε τον Κένταυρο Χείρωνα να παίζει λύρα σε έναν από τους μαθητές του”.

(Felix Beaujour- 1821 περ.)

«Ένα από τα ανάγλυφα παριστάνει τον Κένταυρο Χείρωνα να διδάσκει τον Ηρακλή, παιδί ακόμη, να παίζει λύρα. Ο γιος της Αλκμήνης κρατά στο ένα χέρι το ρόπαλό του και με το άλλο πνίγει ένα ερπετό, έτοιμο να τον καταβροχθίσει…”.

Το ανάγλυφο αυτό είχε δει και ο ιστορικός της Φθιώτιδας Ιωάννης Βορτσέλας, όταν ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο της Λαμίας, το 1860 και υποστηρίζει ότι παριστάνει τον Αχιλλέα να διδάσκεται μουσική από τον Χείρωνα [“Φθιώτις, η προς νότον της Όθρυος”, 1907]

Από τότε τα ίχνη του χάνονται και η τύχη του αγνοείται…. μέχρι τον Οκτώβρη του 2009, όποτε μια διάλεξη του αρχαιολόγου Γ. Δεσπίνη, στην Αθήνα και ένα δημοσίευμα της Μ. Θερμού στην εφημερίδα “το Βήμα”, το έφεραν πάλι στην επικαιρότητα.

Ο Γ. Δεσπίνης στη διάλεξή του μας πληροφορούσε την περιπετειώδη πορεία του αναγλύφου:

Από τη Λαμία βρέθηκε στον Πειραιά το 1869, όπως βεβαιώνει έγγραφο παραλαβής του από το Φρουραρχείο της πόλης. Από εκεί πάλι μετακινήθηκε προς την… αυλή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε έγγραφο του οποίου εντοπίζεται το 1880. Τελικά κατέληξε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και σήμερα βρίσκεται.

Ο αρχαιολόγος το περιγράφει ως εξής: παριστάνει Κένταυρο με κάλυμμα στο κεφάλι και στα χέρια ένα λαούτο και δίπλα του μια μετέωρη μικρή γυναικεία μορφή, που εμφανώς χορεύει, ενώ στο χέρι της κρατάει σάλι που ανεμίζει. Οι διαστάσεις του είναι 94×72 εκατοστά και το υλικό του έχει ως προέλευση τη Λαμία.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: