Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;
Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;

Λίγα χιλιόμετρα νότια του Δομοκού, βρίσκεται ένα ιδιόμορφο κάστρο άγνωστο σε πολλούς: Το Στρογγυλόκαστρο.
Το κυριότερο -και πιο ορατό- χαρακτηριστικό του είναι ο ύψους δέκα μέτρων κυλινδρικός οχυρωματικός περίβολος, που δίνει και το όνομά του στο μνημείο. Στο εσωτερικό του σώζεται η αποθήκη πυρομαχικών. Σήμερα η κατάσταση της διατήρησής του συνόλου είναι μάλλον κακή και επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της δράσης “κυνηγών θησαυρών” οι οποίοι προβαίνουν στα πλαίσια της δράσης τους σε εκσκαφές και κατεδαφίσεις.

Παλιότερα ήταν κοινή η πεποίθηση ότι πρόκειται για Οθωμανικό οχυρό του 17ου αιώνα, κτισμένο από το Ρασίφ-Πασά, ενώ υπήρχε κι η λιγότερο πειστική άποψη ότι πρόκειται για φράγκικο κάστρο. Υπάρχει και η λιγότερο πειστική άποψη ότι ήταν φράγκικο κάστρο. Οι τελευταίες πάντως παραδοχές των αρχαιολόγων το τοποθετούν στην περίοδο μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Ο Δομοκός τότε παραμένει στα χέρια των Τούρκων και αποτελεί σημαντικής στρατιωτικής αξίας παραμεθόρια πόλη. Ο Γ. Πάλλης αναφέρει για το Στρογγυλόκαστρο “…ένα μικρό οχυρό το οποίο έλεγχε την την κίνηση από και προς το πέρασμα της Φούρκας. (….) η θέση, το αρχιτεκτονικό σχέδιο και η μορφή της τοιχοποιίας δείχνουν ότι είναι έργο του 19ου αιώνα, πιθανότατα των χρόνων μεταξύ του 1854 – 1881, κτισμένο στο πλαίσιο αμυντικής οργάνωσης της περιοχής από τον οθωμανικό στρατό”.
Φυσικά, όπως κάθε κάστρο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Στρογγυλόκαστρο έχει τους δικούς του θρύλους. Έτσι η λαϊκή φαντασία το θεωρούσε κέντρο επικοινωνίας με άλλα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής του Δομοκού μέσω υπόγειων στοών. Οι άλλοι αυτοί τόποι όπου κατέληγαν οι σήραγγες είναι το “Κουδουνιστό Πηγάδι” στο Δομοκό, το κάστρο της αρχαίας Πρόερνας (Γυναικόκαστρο) και τη θέση «Βασιλότρυπα» στην κορυφή του όρους Ναρθακίου πάνω από το Νέο Μοναστήρι.
Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;  Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;  Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;  Εσείς ξέρατε τι ήταν το Στρογγυλόκαστρο Δομοκού;
ΠΗΓΗ http://www.centralgreece.gr/el/suggestions/166-to-stroggylokastro-tou-domokoy.html

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: