Συνθήκη του Kαρς ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Αυτήν ΤΡΕΜΕΙ ο Ερντογάν…
Συνθήκη του Kαρς ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Αυτήν ΤΡΕΜΕΙ ο Ερντογάν...

Στις 16/3/1921 υπεγράφη η σοβιετοτουρκική Συνθήκη Φιλίας και Αδελφότητος. Η συνθήκη αυτή είναι επίσης γνωστή και ως  Συνθήκη της Μόσχας ή Συνθήκη Καρς.Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχε “χαρίσει” στην Τουρκία του Κεμάλ το 30% (περίπου) του σημερινού εδάφους της. Την εποχή της νεοσυσταθείσας Σοβιετικής Ένωσης η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική και ο Λένιν ήρθε σε συνεννόηση με τον Κεμάλ Ατατούρκ και προχώρησε η εκχώρηση από τη Σοβιετική Ένωση στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών Καρς, Αρνταχάν και Αρτβίν, και υπογραφή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας σε χρήμα και πολεμικό υλικό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα την παρατείνει γραπτώς κάθε 25 χρόνια. Το 2021 πρέπει να υπογραφτεί ξανά και να ανανεωθεί. Σύμφωνα με τα όσα έχει διαρρεύσει κατά καιρούς το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανανέωση της Συνθήκης. Μάλιστα δε μιλάμε για παραβίαση των όρων, αλλά απλά για μη ανανέωση της συνθήκης. Αν αναλογιστούμε τη θετική στάση που κράτησε η Τουρκία στην επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, ως απάντηση για την χημική επίθεση για την οποία κατηγορήθηκε ο Άσαντ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη η Ρωσία έχει βάλει στη “μαύρη λίστα” τη γείτονα χώρα.
Όταν σκεφτόμαστε την επεκτατικότητα του Ερντογάν, πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτό το δεδομένο. Φυσικά μέχρι το 2021 πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως βλέπει πως, η δημιουργία Κουρδιστάν είναι πιο κοντά από ποτέ. Μπορεί να χάσει επαρχίες από τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί (αν κινηθούν σωστά) να την αποκλείσουν ενεργειακά (ΑΟΖ ρόλος του Καστελόριζου).
Μήπως η επεκτατικότητα είναι σημάδι πανικού; ; ή είναι σημάδι οργανωμένου σχεδίου για επέκταση προς Δυσμάς σε περίπτωση απώλειας ανατολικών εδαφών;
Μάλλον το δεύτερο και απαιτείται εγρήγορση.
ΠΗΓΗ http://voicenews.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: