Ξεκινούν οι γεωτρήσεις της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου – Στρατιωτική κινητικότητα Ελλάδας και Κύπρου
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου - Στρατιωτική κινητικότητα Ελλάδας και Κύπρου

Tο πλοίο – γεωτρύπανο West Capella, βρισκόταν χθες στα ανοιχτά της Κρήτης και την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει Navtex για τη γεώτρηση ενώ αναμένεται να εκδώσει και νέα με την οποία θα καθορίζεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο που θα στηθεί η εξέδρα γεώτρησης. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας καθίσταται ποινικό αδίκημα. Τα δικαιώματα της γεώτρησης έχει η γαλλική εταιρεία Total και ήδη έχουν γίνει επαφές με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας.
Το Οικόπεδο 11 δεν είναι μεταξύ αυτών που αμφισβητεί η Τουρκία, ωστόσο έχει εκφράσει την άποψη ότι έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και δεν μπορεί να γίνουν «μονομερείς» ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως μέχρι σήμερα είναι άγνωστο, το αν και πώς θα επιχειρηθεί παρέμβαση από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για σκοπούς ασφάλειας στη περιοχή της γεώτρησης.
Σήμερα στις 10:00 ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο βράδυ στο Κραν Μοντανά. Μετά τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα φύγει για την Αθήνα και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αντίστοιχη ενημέρωση στα ελληνικά κόμματα θα γίνει στην Αθήνα και από τον υπουργό Εξωτερικών N.Kοτζιά.
Τα ελληνικά Επιτελεία σε στενή συνεργασία με την κυπριακή Εθνοφρουρά παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο για να διακριβωθεί αν πρόκειται να κινηθούν επικίνδυνα κατά του γεωτρύπανου. Η Κύπρος έχει σε ανοικτή επικοινωνία και με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών…

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: