Άγκυρα: «Η εισβολή έγινε για να μην γίνει Ένωση Ελλάδας Κύπρου! – Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ»
Άγκυρα: «Η εισβολή έγινε για να μην γίνει Ένωση Ελλάδας Κύπρου! - Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ»

Σε ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ευκαιρία της 43ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην οποία αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι της Άγκυρας τον Ιούλιο του ΄74.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού  υπουργείου στόχος της Τουρκικής εισβολής την οποία ονομάζει «Επιχείρηση ειρήνης» ήταν ουσιαστικά η αποτροπή της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως… “απαράδεκτες”. .

Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
«Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την 43η επέτειο της Επιχείρησης Ειρήνης 20ης Ιουλίου είναι απαράδεκτες.
Όπως ο πρωθυπουργός Yıldırım τόνισε σήμερα στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων Ελευθερίας και Ειρήνης, η Επιχείρηση Ειρήνης πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των τουρκικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.
Μέσω της Επιχείρησης αυτής, η Τουρκία έβαλε ένα τέλος στο δράμα του νησιού και διασφάλισε ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί.
Ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία, επέδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη εκείνη την ημέρα, μέσω της Επιχείρησης Ειρήνης, ότι δε επέτρεπε να πραγματοποιηθεί η Ένωση (σ.σ. μάλιστα χρησιμοποιείται η ελληνική λέξη γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες: enosis) και ότι οι τουρκοκύπριοι δεν ήταν μόνοι τους.
Η Τουρκία μένει αποφασισμένη να μην επιτρέψει ο κοινός αγώνας των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, όπως εκφράστηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, να μην έχει ως στόχο την ύπαρξη και την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων.
Η απόφαση για Ένωση του ελληνοκυπριακού κοινοβουλίου, η στάση που επιδείχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις από κοινού από την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, όπως και αυτή η ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού, δείχνουν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους στο θέμα  της Κύπρου».
 Απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε τα εξής:
«Για ακόμη μία φορά, επίσημος Εκπρόσωπος της Τουρκίας, της χώρας που εισέβαλε και κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου, διαστρεβλώνει κατάφωρα γεγονότα και δηλώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι θα μας εξέπληττε το αντίθετο.
Ας σεβαστεί τουλάχιστον η Τουρκία, τη σημερινή θλιβερή ημέρα όπου συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την επέλαση του Αττίλα, το δράμα των χιλιάδων Ελληνοκύπριων προσφύγων, αγνοουμένων και θυμάτων της πολιτικής της αλλά και των Τουρκοκυπρίων που οδηγήθηκαν στη νύκτα της στρατοκρατίας».
Ας σημειωθεί ότι ο βασικός στόχος των κινηματιών που υποστηρίζονταν από την Αθήνα υπό τον πρόεδρο των “9 ημερών”, όπως έμεινε στην ιστορία Νίκο Σαμψών ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ν.Κοτζιάς για τη Μαύρη Επετειο της τουρκικής εισβολής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του οποίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως απαράδεκτες είπε μεταξύ άλλων:
«Σαράντα τρία χρόνια κλείνουν σήμερα από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 που ακρωτηρίασε εδαφικά την Κύπρο, άφησε πίσω της πολλά θύματα, προκάλεσε το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, οδήγησε στον ξεριζωμό και την προσφυγιά 200.000 Κυπρίους, προκάλεσε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύληση του ελληνικού και χριστιανικού ορθόδοξου ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της Κύπρου, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα το έγκλημα του τουρκικού εποικισμού.
Από τότε έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας, διαρκών και κατάφωρων τουρκικών παραβιάσεων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή της, απαιτούν τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και καταδικάζουν την παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα, καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να μην την διευκολύνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Τη μέρα τούτη, καλούμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου.
Εν τούτοις, η σημερινή θλιβερή επέτειος της αιματηρής τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που σηματοδότησε μια από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού, συμπίπτει με μια χαραμάδα ελπίδας. (…)
Σε ένα τέτοιο κράτος δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικές δουλείες του παρελθόντος, όπως ο «εγγυητικός» ρόλος τρίτων κρατών, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να κατέχει έκτοτε, με στρατεύματα, το 37% του εδάφους της.
Η Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν ενωμένες τον τιτάνιο αγώνα τους για τα δίκαια του ελληνισμού, της Κύπρου και του κυπριακού λαού, και για την αποκατάσταση της ελευθερίας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους.
Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων.
Το οφείλουμε ως φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας, Κυπρίους και Ελλαδίτες, και όλους τους ηρωικούς υπερασπιστές της Κύπρου, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974».

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: