ΚΥΠΡΟΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
ΚΥΠΡΟΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

Ανακωχή το απόγευμα της 22 Ιουλίου

Τα μεσάνυκτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ μεσολάβησε για τη σύναψη ανακωχής μεταξύ των δυο εμπολέμων μερών, η οποία επιτεύχθηκε νωρίς το απόγευμα (4:00 μ.μ.) της 22 Ιουλίου. Μετά την αποδυνάμωση του Ιωαννίδη, ο Μπονάνος ανάλαβε την ευθύνη για την μη εμπλοκή σε Ελληνοτουρκικό Πόλεμο.

Μάχες στην Κύπρο

Πτώση της Κερύνειας.

Στις 22 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η μεταφορά εφοδιασμού από την Μιρσίνη. Με την ενίσχυση σε βαρύ οπλισμό, ξεκίνησε η επίθεση στην Κερύνεια, η οποία ήταν σχεδόν άδεια αφού οι κατοίκοι είχαν μετακινηθεί στον Άγιο Ιλαρίωνα για ασφάλεια. Οι τούρκικες δυνάμεις, με αεροπορική και ναυτική υποστήριξη, ξεκίνησαν την επίθεση λίγο μετά τις 11 το πρωί, ενάντια σε δυνάμεις καταδρομών και πεζικου (33η ΜΚ, 306ΤΠ και 251ΤΠ) τα οποία χωρίς αντιαρματική κάλυψη ήτανε αδύνατο να αντισταθούν ουσιαστικά.Μέχρι το τέλος της ημέρας, ενα ισχυρό προγεφύρωμα είχε δημιουργήθεί στην Κερύνεια.

Κατάληψη Θυλάκων Αμμοχώστου

Με την βοήθεια του Πυροβολικού, η επίθεση κατά των θύλακων των Τουρκοκυπρίων στην Σακκάρια, στην Καραόλου και στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου ολοκληρώθηκε. Η τούρκικη αεροπορία βομβάρδισε την υπόλοιπη πόλη.

Αεροδρόμιο Λευκωσία και Άγιος Ιλαρίων.

Στις 15:00, οι Τούρκικη αεροπορία ξεκίνησε ισχυρή επίθεση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε η ώρα 16:00 έσπασε λίγο αργότερα από επανάληψη βομβαρδισμών στις 17:15. Χερσαίες δυνάμεις ενεπλάκησαν στο Δίκωμο, στις 18:15, και επίσης στο χωριο του Τράχωνα.Επίθεση στον θύλακα του Αγίου Ιλαρίωνα έγινε μέχρι να κυρηχθει Εκεχειρία.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: