Στο ναδίρ οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ – Πώς επωφελείται η Ελλάδα
Στο ναδίρ οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ - Πώς επωφελείται η Ελλάδα

Στο ναδίρ για άλλη μια φορά βρίσκονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας καθώς στο Τελ Αβίβ θεώρησαν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ως τον ηθικό αυτουργό των ταραχών που ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την δήλωσή του ότι «όλοι οι μουσουλμάνοι να επισκεφθούν το τέμενος Αλ Ακσά στα Ιεροσόλυμα καθώς κάποιοι προσπαθούν να πάρουν το τέμενος από τα χέρια των πιστών»!
Την δήλωση αυτή ο Ρ.Τ.Ερντογάν την έκανε με αφορμή αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έλαβε το εβραϊκό κράτος για πρόσβαση στους Ιερούς Τόπους της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ σοβαρά επεισόδια

Άμεση ήταν η έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλογες, αστήρικτες και καταστροφικές τις αναφορές Ερντογάν.
Άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας απομάκρυναν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα κάγκελα πέριξ της εισόδου του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, αλλά παράλληλα προχώρησαν στην χρήση εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων, όπως είχαν προαναγγείλει. Οι μεταλλικοί ανιχνευτές αντικαταστάθηκαν από κάμερες με ειδική ανάλυση και λογισμικό, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν επικίνδυνα αντικείμενα.
Αναμένεται πάντως να συνεχιστεί η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πίσω από αυτήν κρύβεται η υπέρ των Ελληνοκυπρίων στάση του Τελ Αβίβ που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει λάβει εχθιρική στάση μετά τις κοινές ισραηλινοκυπριακές ασκήσεις ανακατάληψης χωριών στο όρος Τρόοδος που έχουν καταληφθεί από κατοχικά στρατεύματα!
Το Ισραήλ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της δημιουργίας του περιβόητου East Med με τον οποίο το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα διέρχεται από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μέσα σε αυτό υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα ρέει και το ελληνικό φυσικό αέριο της «Λεκάνης του Ηροδότου» όταν επιτέλους κάποια ελληνική κυβέρνηση θα πάρει το θάρος να ανακηρύξει ΑΟΖ.
Το Ισραήλ λόγω Ερντογάν συμπλέει αυτή την στιγμή με τα ελληνικά συμφέροντα. Κάτι που θα ήταν από πολύ αμφίβολο έως αδύνατον εάν την Τουρκία κυβερνούσε ακόμα το κεμαλικό καθεστώς.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτος και πολλά άλλα πράγματα αλλά εφαρμόζει την καλύτερη εξωτερική πολιτική… για την Ελλάδα.
Όλοι αγαπούσαν την Τουρκία (και την έχουν ακόμα ανάγκη μην γελιόμαστε) προ… Ρ.Τ. Ερντογάν

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: