Ένας Αιγύπτιος Φαραώ ίσως να ήταν ο πρώτος γνωστός «γίγαντας» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ένας Αιγύπτιος Φαραώ ίσως να ήταν ο πρώτος γνωστός «γίγαντας»

17 Αυγούστου 2017 09:06:00

Γίγαντες συναντά κανείς σε όλες τις μυθολογίες του πλανήτη: Ανθρωπόμορφοι μεν (τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές), τεραστίων/ υπεράνθρωπων διαστάσεων δε, κυριαρχούν σε μύθους και θρύλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Πίσω από σχεδόν κάθε θρύλο βρίσκεται και μια πραγματικότητα, και στην περίπτωση των γιγάντων θεωρείται πως πρόκειται για περιπτώσεις γιγαντισμού (ταχείας και υπερβολικής ανάπτυξης) ή για φυλές ανθρώπων που απλά χαρακτηρίζονταν γενικότερα από μεγάλο ύψος.
Ο γιγαντισμός, ως φαινόμενο, τείνει να οφείλεται σε υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε όγκο σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο ερευνών πάνω σε μούμιες, επιστήμονες μελέτησαν έναν σκελετό που είχε βρεθεί το 1901 σε τάφο κοντά στο Μπέιτ Χαλάφ στην Αίγυπτο. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως αναγόταν στην Τρίτη Δυναστεία της Αιγύπτου, γύρω στο 2700 π.Χ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω σκελετού ήταν το μεγάλο ύψος του, που έφτανε τα 1,98 μέτρα, και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, θεωρείται πως ανήκε πιθανώς στον φαραώ Σα-Ναχτ, της Τρίτης Δυναστείας. Σημειώνεται πως, εκείνη την εποχή, το μέσο ύψος των ανδρών ήταν γύρω στα 1,7 μέτρα, σύμφωνα με τον Μάικλ Χάμπιχτ, αιγυπτιολόγο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και έναν εκ των συντελεστών της συγκεκριμένης έρευνας.

Το πιθανό κρανίο του αρχαίου αιγυπτιακού φαραώ Sanakht της τρίτης δυναστείας. Πιστοποίηση: Βασιλικό Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Οι Αιγύπτιοι φαραώ, γενικότερα, είχαν καλύτερη διατροφή και υγεία από τους απλούς ανθρώπους της εποχής, οπότε δεν είναι ακριβώς έκπληξη το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τον μέσο όρο- ωστόσο, η περίπτωση του Σα-Ναχτ ξεχωρίζει, καθώς θα ήταν ακόμα πιο ψηλός και από τον Ραμσή τον 2ο, τον ψηλότερο γνωστό Αιγύπτιο φαραώ (1,75), που έζησε πάνω από 1.000 χρόνια μετά.
Στη νέα αυτή μελέτη, ο Χάμπιχτ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το κρανίο και τα οστά του (θεωρούμενου) Σα-Ναχτ, που υπέδειξαν υπερβολική ανάπτυξη- «ξεκάθαρη ένδειξη γιγαντισμού», σύμφωνα με τον Χάμπιχτ.
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως ο αρχαίος αυτός Αιγύπτιος Φαραώ πιθανότατα είχε γιγαντισμό- κάτι που τον καθιστά την παλαιότερη περίπτωση «γίγαντα» στον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πηγή: Ανασκαφή


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: