Άγνωστη τεράστια «δύναμη» εκλύεται από τον υπεργίγαντα Αντάρη | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Άγνωστη τεράστια «δύναμη» εκλύεται από τον υπεργίγαντα Αντάρη

23 Αυγούστου 2017 07:39:00

Σε μια πρόσφατη παρατήρηση του γιγαντιαίου κόκκινου άστρου – του μεγαλύτερου στον αστερισμό του Σκορπιού – οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο Αντάρης εκλύει τεράστιες ποσότητες ύλης καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκε ότι υπάρχει μια ισχυρή και άγνωστη δύναμη, που οι αστρονόμοι δεν είχαν δει μέχρι τώρα.
Μια μέρα, αργά ή γρήγορα, ο Ήλιος μας θα διασταλεί σε τέτοιο βαθμό που θα καταπιεί τη Γη και τους άλλους πλανήτες του εσωτερικού ηλιακού συστήματος. Για τους επιστήμονες, αυτή η αναπόφευκτη μοίρα συνεπάγεται με την πρόκληση να κοιτάξουμε πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα για να αποκρυπτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε τους εξελικτικούς μηχανισμούς παρόμοιων αστεριών.

Αυτό προσπαθεί να κάνει μια ομάδα αστρονόμων, υπό την επίβλεψη του Keiichi Ohnaka, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Χιλής Católica del Norte (UCN), παρατηρώντας τον κόκκινο υπεργίγαντα Αντάρη, ο οποίος εκτινάζει τεράστιο αστρικό υλικό από το εσωτερικό προς την επιφάνεια του, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του η οποία θα έρθει με μια εντυπωσιακή έκρηξη υπερκαινοφανούς.

Το τεράστιο μέγεθος του Αντάρη, 883 φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο, τον καθιστά ιδανικό υποψήφιο για μελέτη.
Ο Αντάρης είναι επίσης γνωστός ως ο Άλφα του Σκορπιού (Alpha Scorpii), που σημαίνει ότι είναι το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Σκορπιού, κάτι που μπορείτε να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι, αφού είναι ορατός κάθε βράδυ προς τον Νότο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε μια συνέντευξη του στο Space.com, ο καθηγητής Ohnaka δήλωσε: «Με αυτή τη μελέτη, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο για να παρατηρήσουμε άλλα αστέρια εκτός από τον Ήλιος μας … με παρόμοιο τρόπο που παρατηρούμε τον Ήλιο».
«Μπορούμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική και σε άλλα είδη αστεριών με παρόμοια άλυτα προβλήματα».
Για τις παρατηρήσεις τους, η ομάδα των αστρονόμων χρησιμοποίησαν το παρατηρητήριο VLT, ένα σύστημα τεσσάρων τηλεσκοπίων, οκτώ μέτρων το καθένα, ικανά να δουλεύουν σε συνδυασμό ως ένα και μόνο όργανο, καθιστώντας το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο (εξ ου και το όνομά του: Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope – VLT).

Η παρατήρηση επέτρεψε στους αστρονόμους να εκτιμήσουν την πυκνότητα και την ταχύτητα ροής του πλάσματος που εκτινάζει ο Αντάρης. Και οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι εντελώς περίεργο: η πυκνότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη.
Αυτό σημαίνει ότι το υλικό που εκτοξεύεται από τα βάθη του αστέρα προς την επιφάνεια του είναι ποσοτικά πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχε εντοπισθεί σε παλαιότερες παρατηρήσεις.
Προς το παρόν, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί, ότι στο εσωτερικό του αστέρα βρίσκεται μια ισχυρή και μέχρι τώρα άγνωστη δύναμη που οι αστρονόμοι δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν.
Η ομάδα των αστρονόμων δημοσίευσε την μελέτη τους στο περιοδικό Nature.
ΠΗΓΗ Ηλίας Σιατούνης
http://blueskytv.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: