ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Η Γερμανία πήρε πίσω άρον άρον χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Η Γερμανία πήρε πίσω άρον άρον χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη.

«Ωστόσο πρόκειται και για μία αναγνώριση πως έχουν αλλάξει οι καιροί: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πια για μία ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζει το CNN.

Άλλωστε γερμανική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πια να φυλάει τον χρυσό της στο Παρίσι, για την περίπτωση διμερούς συναλλαγής μεγάλης αξίας. Πλέον και οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο κοινό νόμισμα.


Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία αύξησε εκ νέου τα αποθέματα χρυσού. Καθώς η οικονομία της βελτιωνόταν, το Βερολίνο αγόραζε με αμερικανικά δολάρια ράβδους χρυσού και τις αποθήκευε σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας επανέφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό. Η συζήτηση πέρασε από τη δημόσια σφαίρα στον πολιτικό διάλογο και τελικά το 2012, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε τη διενέργεια επανελέγχου των αποθεμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπεραμύνθηκε της πρακτικής της τονίζοντας πως η αξιοπιστία των χώρων όπου φυλάσσονταν οι ράβδοι ήταν υπεράνω κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας.

Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο, το Ίδρυμα ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιστροφής μεγάλου ποσοστού των ράβδων στη Γερμανία.

Το 2013, η Γερμανία δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τουλάχιστον το ήμισυ του χρυσού της χώρας στη Φρανκφούρτη έως το 2020. Η κίνηση ήταν σε απάντηση στις ανησυχίες του κοινού για το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος του πλούτου του έθνους διατηρείται στο εξωτερικό.

Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να ανταλλαγεί γρήγορα για βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε οικονομική έκτακτη ανάγκη.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο με 3.374 τόνους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέχει το μεγαλύτερο χρυσό, τα αποθέματα χρυσού της ανέρχονται σε 8.134 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 505 τόνοι.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ , ΑΠΕ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: