Η Τουρκία θα ρίξει καλώδια στη θάλασσα για να δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου
Η Τουρκία θα ρίξει καλώδια στη θάλασσα για να δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσει το έργο για την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων που θα μεταφέρουν ρεύμα από την Τουρκία στα Κατεχόμενα της Κύπρου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν.
Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή στα κατεχόμενα, ο ψευδοϋπουργός Ατούν ανέφερε ότι το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμοι να το δώσουν και στη «νότια» Κύπρο.
Η τεχνική εργασία των ομάδων που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στον τομέα της ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί και από δω και πέρα θα διαμορφώσουν την πολιτική τους, πρόσθεσε λέγοντας ότι «προβλέπουμε ότι το έργο αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, θα αρχίσει πριν τελειώσει αυτός ο χρόνος».

Υπενθύμισε τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις 11 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται το έργο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας πως γι’ αυτούς είναι σημαντικό τόσο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ψευδοκράτους όσο και το να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο όραμα για την περιοχή ώστε να μπορούν όλοι να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Από τα έργα μεταφοράς νερού, ρεύματος και διαχείρισης φυσικών πόρων, συνέχισε ο Σουνάτ Ατούν, η μεταφορά νερού έχει ολοκληρωθεί και ποσότητα 30 εκ κυβικών μέτρων νερού το χρόνο μεταφέρεται από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, το οποίο δημιουργεί πλεονεκτήματα από κάθε πλευρά για τους Τουρκοκύπριους, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την τιμή και την ποιότητα του νερού.
Ο «υπουργός ενέργειας» υπενθύμισε ότι το 2011 υπήρξε ηλεκτρική σύνδεση με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» κατά την έκφρασή του -εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία– και σήμερα υπάρχουν τρία σημεία σύνδεσης με δυνατότητα μεταφοράς 400 μέγκαβατ.
Με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε, από την Τουρκία, είναι έτοιμοι να δώσουν ρεύμα και στη «νότια» Κύπρο.
Η συνολική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται ετησίας, είπε ο Ατούν, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και σημείωσε ότι κάθε χρόνο στο ψευδοκράτος παράγεται 1,5 δισ. κιλοβατώρες χρησιμοποιώντας κυρίως πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ TRIBUNE

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: