Κρεσέντο αντι-τουρκισμού: «Να πάρουμε τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ και να τη πετάξουμε εκτός ΝΑΤΟ» – Η Σούδα ξαφνικά έγινε η πιο περιζήτητη βάση στην Α.Μεσόγειο
Κρεσέντο αντι-τουρκισμού: «Να πάρουμε τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ και να τη πετάξουμε εκτός ΝΑΤΟ» – Η Σούδα ξαφνικά έγινε η πιο περιζήτητη βάση στην Α.Μεσόγειο

Με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας να επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο κάθε λεπτό,  με τελευταίο επεισόδιο αυτό της αναστολής της βίζας εκατέρωθεν, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον στις 17 και 18 Οκτωβρίου και η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο και σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Ν.Μεσόγειο.
Από την αμερικανική πλευρά αυτό που τονίζεται συνεχώς είναι  ότι για τις ΗΠΑ το θέμα της Σούδας, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές βάσεις στον κόσμο, είναι σοβαρό αλλά δεν θα είναι κυρίαρχο αυτής της συνάντησης, ούτε αυτό θα καθορίσει την έκβαση των συνομιλιών στο Οβάλ Γραφείο.
Η αμερικανική πλευρά έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τη βάση της Κρήτης ώστε να είναι πλέον έτοιμη επιχειρησιακά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικό τύπος «ομιλεί» για επικείμενη αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Ο Stanley Weiss,  ειδικός σε θέματα εξόρυξης  και ιδρυτής επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την Εθνική Ασφάλεια με έδρα την Ουάσινγκτον, ΣΕ άρθρο του  για την Τουρκία δηλώνει ότι : “Ήρθε η ώρα να πετάξουμε έξω από το ΝΑΤΟ την Τουρκία”!
Ο Weiss ξεκινά το άρθρο του με την διαπίστωση πως η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ,έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.
“ Όπως υποστήριξα πριν από πέντε χρόνια, ο Ερντογάν,  είναι ισλαμιστής στον πυρήνα των απόψεών του.Έχει  δηλώσει  ότι” τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι θόλοι τους τα κράνη μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας ” …“Εμφανίζεται ως Ισλαμιστής ηγέτης ενός μουσουλμανικού κόσμου μετά την Αραβική άνοιξη. Έχει περάσει τα τελευταία 13 χρόνια αποσυναρμολογώντας κάθε τμήμα της τουρκικής κοινωνίας , αναδιαμορφώνοντας τη χώρα, σε ένα υβρίδιο πνευματικής αυτοκρατορίας και ιρανικής θεοκρατίας”. Το περασμένο φθινόπωρο έφτασε μέχρι και να επαινέσει τις εκτελεστικές εξουσίες που είχαν δοθεί στον Αδόλφο Χίτλερ”…
Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει την ίδια στιγμή ότι  η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκε δραματικά. Ο κ. Ερντογάν παραβίασε τις βασικές πολιτικές ελευθερίες και άλλους δημοκρατικούς κανόνες, αγοράζει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και τώρα κρατά Αμερικανούς ομήρους.
Δεδομένης της αντι-αμερικανικής εχθρότητας του κ. Ερντογάν, καθώς και των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, η κυβέρνηση Trump θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την άρση των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία.
Όλα αυτά αποτελούν τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό που ευρίσκεται στις ΗΠΑ για να πάρουμε «κάτι παραπάνω» από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά.
Υπάρχουν όμως διαφωνίες μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι συμφέρει τη χώρα στρατηγικά και οικονομικά. Μια πηγή σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δεχτεί συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας .

Οι Αμερικανοί  δεν θεωρούν με τα σημερινά δεδομένα ότι η Σούδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη βάση στο Ιντσιρλίκ, αλλά  όλα τα δεδομένα στην Τουρκία άλλαξαν .
Ωστόσο, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.
Την  έμπρακτη επιβεβαίωση της κυριαρχίας  τους στο ελληνικό «οικόπεδο»  μέσα από μια αναβαθμισμένη στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας – κατ΄ αρχήν για τη Βάση της Σούδας- επιδιώκουν οι Αμερικανοί. Για αυτόν το βασικό, και φλέγοντα για τα αμερικανικά συμφέροντα  αυτήν την περίοδο, λόγο κάλεσαν τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Οι άσχημες σχέσεις  ΗΠΑ-Τουρκίας υποχρεώνουν τις ΗΠΑ  να αναζητήσουν εναλλακτικές και να αναδιατάξουν τι δυνάμεις τους στην περιοχή προκειμένου να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν ακόμη και την απόλυτη κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή των Αμερικανών για την εγκατάσταση στη Σούδα μόνιμης στρατοπέδευσης ειδικών δυνάμεων, αλλά και μια μοίρας μη επανδρωμένων αεροχημάτων  ( UCAV). Το αμερικανικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Κρήτη και τη Σούδα…
Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέψεις ,  αυτοψίες AΑμερικανών  σε ελληνικά αεροδρόμια  προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση δύο μοιρών Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV ή drones) .
Την  ίδια βδομάδα που ο Α.Τσίπρας  θα βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα  Αμερικανοί αξιωματικοί θα επιθεωρούν τα πολεμικά αεροδρόμια της Λάρισας και της  Ανδραβίδας,  τα οποία δύνανται να φιλοξενήσουν αμερικανικά αεροσκάφη για «ώρα ανάγκης».
Κρεσέντο αντι-τουρκισμού: «Να πάρουμε τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ και να τη πετάξουμε εκτός ΝΑΤΟ» – Η Σούδα ξαφνικά έγινε η πιο περιζήτητη βάση στην Α.Μεσόγειο
Το ζήτημα αυτό  έχει φτάσει στο τελικό στάδιο  καθώς οι αμερικανικές ανάγκες  για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι επείγουσες στο βαθμό που  χαρακτηρίζεται απόλυτα ανασφαλής η αμερικανο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία σε μια περιοχή και εποχή που οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι θυελλώδεις .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αμερικανοί, εκτός από τη Σούδα η οποία στο πλαίσιο της νέας (πενταετούς) συμφωνίας που απαιτούν από την κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει drones,  φαίνεται ότι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για κάποια άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια (Ανδραβίδα, Άραξο)  της χώρας.
Στην ουσία πρόκειται για ένα  τεράστιο «μυστικό»  που υπάρχει καλά κρυμμένο εδώ και πολλά χρόνια και αφορά την θέση που κατέχει η χώρα μας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ  σε σχέση με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή.
Σύμφωνα με παλαιότερο  άρθρο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του NATO, αποδεικνύονται  τα τεράστια γεωπολιτικά παιχνίδια που «παίζονται» πάνω στις πλάτες των Ελλήνων τόσα χρόνια και αφορούν την θέση «κλειδί» της χώρας μας.
Έκθεση του ΝΑΤΟ τονίζει ότι η  Ελλάδα είναι χώρα η οποία  έχει  στην κατοχή  της  νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία  αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη  προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι πρόσφατες κοσμογονικές ανακατατάξεις στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου κατ΄επιταγή της νέας τάξης πραγμάτων και η παράλληλη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας αναβαθμίζει ξανά όμως τρομερά  την Ελλάδα για τον αμερικανικό παράγοντα, ειδικά όσο αφορά και το πολεμικό  αεροδρόμιο δίπλα στην βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Η διαφορά όμως γίνεται και από το κινεζικό παράγοντα που αποτελεί την εν δυνάμει ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, και η οποία διαβλέπει την χώρα μας ως την βάση για περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη που αποτελεί τον στόχο ελέω του σχεδίου του δρόμου του μεταξιού.
Κρεσέντο αντι-τουρκισμού: «Να πάρουμε τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ και να τη πετάξουμε εκτός ΝΑΤΟ» – Η Σούδα ξαφνικά έγινε η πιο περιζήτητη βάση στην Α.Μεσόγειο

Η ισλαμική  Τουρκία του Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η  δυναμική παρουσία  της Ρωσίας  στη Μεσόγειο και στην Μ.  Ανατολή, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει και πάλι ένα ρόλο που δεν είχε ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή.
Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η  παραγωγική  συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν  υποστεί φοβερές περικοπές στον προϋπολογισμό τους που φθάνουν στο  54 τοις εκατό από το 2009, ο ελληνικός στρατός  εξακολουθεί να αποτελεί  μια τρομερή δύναμη για «φίλους και εχθρούς».
Το πιο σημαντικό είναι , ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.
Αυτή η βάση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της συμμαχίας και της στρατιωτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, και στην ευρύτερη περιοχή της  Μέσης Ανατολής.
Αυτό όμως που παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στα τόσα ανοικτά ζητήματα είναι οι προθέσεις της  νυν κυβέρνησης στις ΗΠΑ και των προθέσεων που θα τεθούν σε συνδυασμό με τα τεράστια ενεργειακά έργα στην περιοχή.
Ο αγωγός East Med , και οι εργασίες εξόρυξης σε  Κύπρο , Αίγυπτο και τώρα σε Μαύρη Θάλασσα από την Ρωσία , καθιστούν το Αιγαίο και τα Στενά τα πιο γεωστρατηγικά σημεία του πλανήτη.
Η Τουρκία του Ερντογάν όμως φαίνεται ότι «κουνάει μαντίλι» οσονούπω στο ΝΑΤΟ, η Αίγυπτος συντάσσεται με την Μόσχα , ενώ οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει στόλο Μεσογείου και έπονται  οι Κινέζοι.
Εάν οι ΗΠΑ δεν κινηθούν πρώτες ειδικά στην Ελλάδα ….σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα χάσουν τα πάντα στην περιοχή στην κυριολεξία.
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: