Και … όμως! Δείτε την χώρα με τα περισσότερα καταφύγια στον κόσμο | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Και … όμως! Δείτε την χώρα με τα περισσότερα καταφύγια στον κόσμο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
12 Νοεμβρίου 2017 00:12:00

Ο αριθμός των πολεμικών καταφυγίων που υπάρχουν ανά την Αλβανία δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, οι εκτιμήσεις κινούνται από τα 175.000 μέχρι τα 750.000- καταφύγια τα οποία χτίστηκαν κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος και πολλά εκ των οποίων σήμερα χρησιμοποιούνται ως μουσεία, καφετέριες κ.α.
Τα καταφύγια αυτά κατασκευάστηκαν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 από το «παρανοϊκό», όπως χαρακτηρίζεται, καθεστώς του Εμβέρ Χότζα.
Τριάντα χρόνια μετά, τα πανταχού παρόντα καταφύγια θυμίζουν μεν ένα δύσκολο παρελθόν, αξιοποιούνται δε με κάθε τρόπο που μπορούν να σκεφτούν οι πολίτες της χώρας.Τα καταφύγια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κοιλάδες, ακτές, βουνά κ.α. (θεωρείται πως αντιστοιχούν 2,2 καταφύγια ανά τετραγωνικό μίλι) και έρχονται σε μια σειρά σχημάτων. Κάποιες δεκάδες είχαν τον ρόλο κέντρων διοίκησης, με πολλά δωμάτια για να εξυπηρετούν μεγάλους αριθμούς αξιωματούχων εν καιρώ πολέμου. Άλλα ήταν μικρά παρατηρητήρια για 1-2 άτομα. «Επίσημα, τα “πολυβολεία” κατασκευάστηκαν για την παρακολούθηση μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης λίστας πιθανών εξωτερικών εχθρών. Η πραγματικότητα: Ο λόγος ύπαρξής τους ήταν η παγίωση ενός συλλογικού, εσωτερικού, εθνικού φόβου» αναφέρεται σχετικά.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:



Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: