Πότε ένα έγγραφο είναι Απόρρητο – Δείτε όλες τις διαβαθμίσεις | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Πότε ένα έγγραφο είναι Απόρρητο – Δείτε όλες τις διαβαθμίσεις

25 Νοεμβρίου 2017 20:01:00

Για μία ακόμη φορά στην μακρόχρονη ύπαρξη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού του βίου, γίνεται αναφορά σε…απόρρητα έγγραφα.
Η δημοσιοποίησή τους μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που υπενθύμισε το
υπουργείο Εξωτερικών τιμωρείται και με πολυετή φυλάκιση.Τα παλιότερα δε χρόνια η ποινή, ανάλογα με την διαβάθμιση, έφτανε ακόμα και στην ποινή του θανάτου.
Πόσες διαβαθμίσεις απορρήτων υπάρχουν όμως και τι σημαίνει η κάθε μία, τουλάχιστον στην Ελλάδα;

Την απάντηση δίνουν ο διακλαδικός κανονισμός στρατιωτικής αλληλογραφίας του ΓΕΕΘΑ και το σχετικό ΦΕΚ. Ξεκινώντας από το απόρρητο των απόρρητων που είναι το ΕΤΝΑ Απόρρητο έχουμε τα εξής:
ΕΤΝΑ Άκρως Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, θα προκαλέσουν εξαιρετικά βαριές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Άκρως Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Εμπιστευτικό
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να βλάψουν την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.
Περιορισμένης Χρήσης
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να επηρεάσουν δυσμενώς την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.
Αδιαβάθμητο
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, των οποίων λαμβάνουν γνώση μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά πρόσωπα και πάντοτε με βάση την αρχή «ΑΝΑΓΚΗ ΓΝΩΣΗΣ».
Αξίζει να επισημάνουμε πως στο υπέρτατο απόρρητο έγγραφο ο χαρακτηρισμός ΕΤΝΑ δεν σημαίνει κάτι…διαστημικό αλλά όπως επισημαίνεται στο άρθρο 4 «Διαβαθμίσεις Ασφαλείας» του ΦΕΚ 336 της 16ης Μαρτίου 2005, δεν αποτελεί διαβάθμιση υλικού αλλά ένδειξη που προέρχεται από την λέξη «ΕΘΝΙΚΟ», για να είναι δυνατή η αναγραφή της με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία και στην Ελληνική και στις γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: