ΑΝΗΣΥΧΙΑ μήπως η Ρωσία κόψει τα υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου και παγώσει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΑΝΗΣΥΧΙΑ μήπως η Ρωσία κόψει τα υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου και παγώσει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Αν πέσει το διαδίκτυο πέφτει η Παγκόσμια Οικονομία διότι η νέα εποχή δόμησε την παρουσία της στα καλώδια και όχι στις ανθρώπινες ψυχές.
Ενώ όλος ο πλανήτης ζει κρίσιμες στιγμές κάποιοι θέτουν κρίσιμα ερωτήματα.
Είναι σαν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά.
Άραγε τι συμβαίνει πραγματικά , υπάρχει αληθινό υπόστρωμα σε αυτή την υποθετική μελλοντική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας;
Στο http://www.bbc.com/ στις 15 Δεκεμβρίου 2017  «Κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει «καταστροφικό» πλήγμα στην οικονομία, στοχεύοντας σε επικοινωνίες και καλώδια διαδικτύου που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα.

Ο στρατηγός  Sir Stuart Peach, επικεφαλής του αμυντικού προσωπικού, είπε ότι οι γραμμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να κοπούν ή να διαταραχθούν .
Η πρόταση  αυτή εγείρει διάφορες ερωτήσεις:
Είναι κάτι πιθανό να κάνει η Ρωσία;
Τι θα συνέβαινε εάν αυτοί – ή κάποιος άλλος – έκαναν κάτι τέτοιο;
Τι κάνουν τα καλώδια;
Παρέχουν διαδικτυακές και επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ ξεχωριστών χωρών και ηπείρων.
Το πλήρες δίκτυο περίπου 428 καλωδίων εκτείνεται σε 683,508 μίλια (1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα), που περιβάλλουν τον πλανήτη.
Τεράστιες ποσότητες δεδομένων μεταφέρονται διαμέσου καλωδίων που είναι  γεμάτα με οπτικές ίνες – ύλη γυαλιού τόσο λεπτή όσο ένα φύλλο χαρτιού.
Δυστυχώς, ενώ η τεχνολογία τους είναι αξιόπιστη, αυτά τα στρεπτά καλώδια είναι εύθραυστα. Οι ίνες είναι εγκιβωτισμένες σε χαλύβδινο σύρμα και επικαλύπτονται  με πλαστικό – αλλά πολλά καλώδια έχουν μόνο περίπου 3 εκατοστά σε διάμετρο.
Οι φυσικές καταστροφές επίσης  μπορούν να τα βλάψουν και ακόμη και ένα αγκυροβόλιο που μπορεί να αποκολληθεί  από  ένα σκάφος μπορεί να διασπάσει ένα καλώδιο. Αυτό συνέβη πριν καιρό στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, παγώνοντας την μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
Γιατί ανησυχούν οι αρχηγοί της άμυνας;
Ο αμυντικός ανταποκριτής του BBC, Jonathan Beale, ισχυρίζεται ότι οι φόβοι για την  Ρωσίας να κόψει  τα καλώδια αυτά, και να διαταράξει τις υποθαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας αυξάνονται.
Οι αρχηγοί άμυνας και  των μυστικών πληροφοριών αναφέρουν τον εκσυγχρονισμό του Ρωσικού ναυτικού και την αυξημένη υποβρύχια δραστηριότητα του.
Ρωσικά υποβρύχια εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο Βόρειο Ατλαντικό, ιδιαίτερα στο GIUK Gap, μια ζώνη ωκεάνια  μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Marshal Peach επισημαίνει ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν τα σχετικά υποβρύχια, πλοία και αεροσκάφη για να  βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.
Ο ανταποκριτής του bbc σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει νέο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας εντός της επόμενης δεκαετίας, αλλά έως τότε εξαρτάται από τη στήριξη του ΝΑΤΟ για να εντοπίζει υποβρύχια.
Ο πρώην κορυφαίος στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Γ. Γ. Σταυρίδης, ανησυχεί επίσης. »Έχουμε επιτρέψει σε αυτή την ζωτική υποδομή να γίνει όλο και πιο ευάλωτη και αυτό θα μας ανησυχεί όλους», είπε πρόσφατα.
Τι θα συνέβαινε εάν καταστραφούν  τα καλώδια;
Ο Keir Giles, ειδικός στο ρωσικό πόλεμο πληροφόρησης που συνεργάζεται με το think tank της Chatham House, τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί νέα ανησυχία.
Θεωρεί ότι είναι απίθανο να συμβεί, καθώς η οικονομική επιβάρυνση θα επηρεάσει και την Ρωσία «αλλά είναι σίγουρα ένα σενάριο για το οποίο θα πρέπει να προβληματιζόμαστε».
« Και αν συμβεί αυτό, η ζημιά θα είναι σημαντική.»
«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν στο Facebook θα ήταν απλώς μια μικροσκοπική, μικροσκοπική όψη όλων των επιπλοκών που θα προκληθούν εάν τα καλώδια αυτά καταστραφούν «, λέει ο κ. Giles.
«Οι διεθνείς συναλλαγές και οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές διαχειρίζονται μέσω  υποβρυχίων  καλωδίων. Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και άμεσος».
Πιστεύει ότι η Ρωσία προσπαθεί  να μειώσει την εξάρτησή της από το διαδίκτυο, δημιουργώντας παράλληλα τα δικά της ηλεκτρονικά συστήματα, και  κάνει πρόβες για το τι θα συμβεί εάν καταρρεύσει η σύνδεσή  στο διαδίκτυο.» http://www.bbc.com/news
Αν πέσει το διαδίκτυο πέφτει η Παγκόσμια Οικονομία διότι η νέα εποχή δόμησε την παρουσία της στα καλώδια και όχι στις ανθρώπινες ψυχές.
Αυτός άραγε είναι ο πολιτισμός μας σήμερα, ένα μάτσο καλώδια;
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: