Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκαν 7 αγάλματα και μέρος του μηχανισμού στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκαν 7 αγάλματα και μέρος του μηχανισμού στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων!

19 Δεκεμβρίου 2017 12:38:00

Κομμάτια από επτά χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στη θάλασσα των Αντικυθήρων. Θα επιχειρήσουν να τα ανασύρουν την ερχόμενη άνοιξη, αφού προηγουμένως μετακινήσουν το βράχο που τα σκεπάζει.
Παράλληλα, ερευνάται η πιθανότητα ο χάλκινος δίσκος που αλιεύθηκε φέτος από το αρχαίο ναυάγιο να αποτελεί χαμένο εξάρτημα του περίφημου Μηχανισμού. Από τους επιβάτες του πλοίου τουλάχιστον μία ήταν γυναίκα.
Εξειδικευμένο εργαστήριο της Κοπεγχάγης απεφάνθη πως το κρανίο που εντοπίστηκε κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων ανήκει πιθανότατα σε γυναίκα η οποία ίσως καταγόταν από την Ανατολή.
Στο τόπο του Ναυαγίου εντοπίστηκαν στο παρελθόν σκελετικά κατάλοιπα άλλων πέντε ανθρώπων που δεν ανήκαν μόνο σε άνδρες, όπως υποδηλώνουν τα χρυσά κοσμήματα που έχουν κατά καιρούς «αλιευτεί», σύμφωνα με την επικεφαλής στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Συναντήσαμε την κ. Αγγελική Σίμωσι στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, με αφορμή τη έκθεση με τα νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Το εξάρτημα
Ενας μικρός χάλκινος δίσκος που φέρει τέσσερις διάτρητες απολήξεις συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών. Στην επιφάνειά του κρύβει μορφή ταύρου, όπως έδειξε ο αξονικός τομογράφος του Αττικού Νοσοκομείου. Η πιθανότητα ο δίσκος να αποτελεί χαμένο εξάρτημα του μηχανισμού των Αντικυθήρων -ένα καπάκι που προφύλασσε τα ευαίσθητα γρανάζια του- διεγείρει τη φαντασία. Η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δίνει πολλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσφατα βρέθηκε στη Γενεύη, στην έδρα της ελβετικής Hublot. Η εταιρία δημιουργεί ένα καινούργιο τηλεκατευθυνόμενο drone που θα χρησιμοποιηθεί στην ανασκαφή του Ναυαγίου. «Οι Ελβετοί», είπε η κ. Σίμωσι, «έχουν δημιουργήσει πλαστικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων και αντίγραφο του χάλκινου δίσκου.
Τα δύο κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους». Εφόσον η συμβατότητα αποδειχτεί επιστημονικά «το κέρδος θα είναι παγκόσμιο», επισημαίνει η γνωστή αρχαιολόγος. Για να «σφραγιστεί» αυτή η σχέση θα εξεταστεί προηγουμένως αν τα δύο αντικείμενα έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο κράμα μετάλλου. Η συγκεκριμένη εξέταση θα δρομολογηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαλάτωσης του χάλκινου δίσκου ο οποίος εκτίθεται σε προθήκη γεμάτη με νερό.
«Το 2017 η ανασκαφή έκανε το μεγάλο μπαμ!», υπογράμμισε η κ. Σίμωσι. Δεν είναι μόνο τα σπουδαία ευρήματα που ήλθαν στο φως, όπως τμήματα χάλκινων αγαλμάτων που ίσως «κολλάνε» με άλλα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το 2017 οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα αδιατάραχτο ανασκαφικό στρώμα που φαίνεται να κρύβει θησαυρούς. Κομμάτια από επτά χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα βρίσκονται καταπλακωμένα κάτω από τεράστιο βράχο. Σε αυτό το σημείο θα επικεντρωθεί η νέα ανασκαφική περίοδος που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2018. «Ο βράχος είτε θα ανελκυστεί είτε θα μετατοπιστεί σε άλλη θέση», είπε η κ. Σίμωσι. Παράλληλα, θα υπογραφεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. «Ευχής έργον είναι να συμμετέχει στο μνημόνιο και το Ιδρυμα Λασκαρίδη που μας έχει βοηθήσει πολύ στην ανασκαφή, έχει δημιουργήσει τα νέα μας εργαστήρια και θα μας βοηθήσει και με την αγορά νέων μηχανημάτων», σημείωσε η διευθύντρια της Εφορείας. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων έχει να δώσει πάρα πολλά ευρήματα ακόμη», υπογράμμισε η ίδια. Στη συνέχεια, οι έρευνες θα επεκταθούν στο δεύτερο ναυάγιο που βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από το γνωστό, καθώς εδραιώνεται η εκδοχή των δύο διαφορετικών πλοίων.
Με τίτλο «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Η περιπέτεια συνεχίζεται» η έκθεση περιλαμβάνει 37 αρχαιότητες που βρέθηκαν στο διάστημα 2014-2017. Το εποπτικό υλικό που την πλαισιώνει μυεί τον επισκέπτη στις έρευνες του 1901, όταν σφουγγαράδες από τη Σύμη ανέσυραν ένα τεράστιο σύνολο σπουδαίων ευρημάτων από το ναυάγιο του 1ου αιώνα π.Χ. ενώ παρατίθεται το ημερολόγιο του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα από τις ανασκαφές του Ζακ Ιβ Κουστό στην ίδια θέση, το 1976.
Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2017-18 Μαρτίου 2018. Διεύθυνση: 2ας Μεραρχίας 36 &Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: