Αρχηγός εθνικής φρουράς: «Η Τουρκία παρεμποδίζει την Κύπρο στην ΑΟΖ» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αρχηγός εθνικής φρουράς: «Η Τουρκία παρεμποδίζει την Κύπρο στην ΑΟΖ»

25 Οκτωβρίου 2018 22:40:00

Ο Αρχηγός της ΓΕΕΦ κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις
Το θέμα της στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα των προϋποθέσεων που πρέπει να διέπουν τη μελλοντική συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, έθεσε σήμερα ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης στις εργασίες της διήμερης Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της ΕΕ–ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων», τόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, με τη σημερινή του παρέμβαση στη Στρατιωτική Επιτροπή, την τελευταία υπό την Προεδρία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, καθώς όπως ήταν προγραμματισμένο ακολούθησε η ανάληψη της Προεδρίας από τον Στρατηγό Claudio Graziano.
Καθώς η συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, ο Αρχηγός Λεοντάρης κατέδειξε ότι «η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και παρά το γεγονός ότι επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προβαίνει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας».
Επεσήμανε ακόμα «η Τουρκία με τις ενέργειες της παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην επικράτεια της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ)» και τόνισε ότι «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία περιορίζεται, ισοδυναμεί με περιορισμό της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κάλεσε τους ομολόγους του να συνδράμουν στην καθιέρωση της συνεργασίας των δύο οργανισμών με βάση τις παραπάνω αρχές».
Επιπλέον ο Στρατηγός Λεοντάρης, ανέφερε ότι, «η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας όμως την αναγκαιότητα αναθεώρησης της συμφωνίας «BERLIN+» καθόσον είναι ξεπερασμένη και προκαλεί πρακτικές, νομικές και πολιτικές συνέπειες στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Τη Σύνοδο απασχόλησαν ακόμη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, στην αποδιοργάνωση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, καθώς και στη δημιουργία ασφαλούς ναυτικού περιβάλλοντος, αλλά και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO) και για τον Συντονισμένο Ετήσιο Απολογισμό της Άμυνας (CARD), η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, η Στρατιωτική Κινητικότητα καθώς και θέματα διαλειτουργικότητας και συνεργασίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε επαφές με Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων άλλων κρατών μελών και ιδιαίτερες διμερείς συναντήσεις με τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: philenews/KYΠΕ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: