Η τεχνολογία έρχεται και τα «κλασικά” επαγγέλματα εξαφανίζονται | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η τεχνολογία έρχεται και τα «κλασικά” επαγγέλματα εξαφανίζονται

11 Νοεμβρίου 2018 23:15:00

Οι δουλειές που γνωρίζουμε και θεωρούμε δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες σύντομα πρόκειται να αλλάξουν ριζικά, ως αποτέλεσμα της επερχόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η τεχνολογία καλπάζει και κανείς δεν αναρωτιέται για τις συνέπειες αυτής της έκρηξης.

Επικείμενη είναι μια τεκτονική αλλαγή στον παγκόσμιο χάρτη εργασίας, που θα επιφέρει η επέκταση των μηχανών από τις δουλειές blue collar στις δουλειές white collar, όχι λιγότερο δραματική από αυτή που επέφερε η2η Βιομηχανική Επανάσταση και ο εξηλεκτρισμός πριν από 100 χρόνια.
Ποιες δουλειές θα χαθούν με την επικείμενη είσοδο των μηχανών στην ιατρική, τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, τις νομικές συμβουλές και τη λογιστική; Ήδη η Watson της ΙΒΜ κάνει ιατρικές διαγνώσεις με μεγαλύτερη επιτυχία από εξειδικευμένους γιατρούς. Ήδη η Uber προετοιμάζεται για να εξαλείψει τους οδηγούς των ταξί της, και η «Μερσέντες» τεστάρει τα καινούργια φορτηγά νταλίκες που θα μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα οδικώς χωρίς ανάγκη για στάσεις ξεκούρασης, ούτε 8ωρο ωράριο οδήγησης.
Ποιος θα εμπιστευτεί το 2040 να τον χειρουργήσει ανθρώπινο χέρι, όταν η τεχνητή νοημοσύνη που θα πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες εγχειρήσεις σαν αυτή που θα χρειάζεσαι θα πραγματοποιεί 1.000 τέτοιες επεμβάσεις την ημέρα, ενώ ο χειρουργός που θα είναι η εναλλακτική σου θα έχει πραγματοποιήσει ισάριθμες στο σύνολο της καριέρας του;
Τα νέα πλοία που θα ναυπηγηθούν μετά το 2030 θα έχουν τις σημερινές θέσεις εργασίας τους ή θα χάσουν το 70% αυτών;
Ήδη η Apple μελετά την κατασκευή των προϊόντων της επί αμερικανικού εδάφους ολοκληρωτικά από ρομπότ με κόστος κατασκευής χαμηλότερο από αυτό της Κίνας μαζί με τα μεταφορικά, και με ωριαίο κόστος εργασίας για κάθε ρομπότ να πλησιάζει τα 4 δολάρια την ώρα, με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας χωρίς αργίες, ρεπό και άδειες. Αστειευόμενοι κάποιοι από τους επιστήμονες που σχεδιάζουν το αυτόματο μέλλον της βιομηχανίας λένε ότι «Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα απασχολεί έναν άνθρωπο και τον σκύλο του: Ο σκύλος θα φυλάει τις μηχανές για να μην τις πειράξει ο άνθρωπος, και ο άνθρωπος θα βάζει φαγητό στον σκύλο».
Ποιες καινούργιες ειδικότητες θα δημιουργηθούν μετά την απώλεια των σημερινών θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Άπω Ανατολής και στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής;
Αυτήν ακριβώς την ερώτηση έκαναν οι εργάτες των εργοστασίων πάγου την περίοδο του παγκόσμιου εξηλεκτρισμού στη 2η Βιομηχανική Επανάσταση, και οι ναύτες των ιστιοφόρων καραβιών στην 1η Βιομηχανική Επανάσταση.
Πού θα εργάζονται οι 50άρηδες οδηγοί νταλίκας του 2025; Πόσοι από αυτούς μπορούν να επανεκπαιδευτούν για κάποια άλλη δουλειά, και πόσοι θα είναι αδύνατον να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας;
Αυτές είναι απαντήσεις που στα επόμενα 5-10 χρόνια θα πρέπει να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε σοβαρά, αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια παρακμιακή κοινωνία ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της επέλασης του ΑΙ.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: